Ceai verdeCeaiul verde are un rol deloc de neglijat în menţinerea unui organism sănătos. Trei dintre beneficii sunt următoarele: previne cariile protejând smalţul dinţilor, potenţează acţiunea antibioticelor şi ajută la recuperarea post-radioterapie a bolnavilor de cancer.

 

 

1. Ajută la prevenirea cariilor protejând smalţul.

Băuturile răcoritoare (sucurile de fructe, băuturile carbogazoase) conţin acizi care atacă smalţul dinţilor. Zahărul din acestea favorizează apariţia cariilor, constituind hrană pentru bacteriile cariogene. Cum ne putem ajuta singuri? Simplu: înlocuind băuturile de mai sus cu ceai verde. Are aceleaşi efecte de eroziune asupra smalţului ca şi apa, dar în plus are şi alte substanţe benefice: flavonoidele şi antioxidanţii. Mohamed Bassiouny este autorul unui studiu pe această temă, care a făcut şi o comparaţie între ceaiul negru şi cel verde. Ceaiul verde este evident superior datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, cu efecte protectoare asupra aparatului cardiovascular, scăzând incidenţa cancerului şi a diabetului şi e un bun adjuvant în curele de slăbire. Dacă vă hotărâţi să vă schimbaţi obiceiurile şi să beţi de acum încolo ceai verde, asiguraţi-vă că frunzele sunt de calitate (în niciun caz ceaiurile gata preparate) şi nu adăugaţi  îndulcitor, nici lămâie ori lapte. Orice alt produs adăugat în ceai ar putea interacţiona cu flavonoidele sau antioxidanţii conţinute de acesta, diminuându-le efectele.

 

 

2. Potenţează acţiunea antibioticelor, ajutând la eliminarea bacteriilor rezistente.

Acest efect al ceaiului verde a reieşit în urma realizării unui studiu de către dr. Kassem Mervat de la Facultatea de Farmacie din Alexandria, Egipt. Ceaiul verde a fost testat împreună cu antibioticele pe 28 de microorganisme, aparţinând la două clase diferite. Kassem a declarat că în fiecare caz ceaiul verde a sporit efectele bactericide şi chiar a sensibilizat unele bacterii rezistente, făcându-le vulnerabile din nou la clasa de antibiotice la care căpătaseră rezistenţă. Rezultatele acestui studiu au fost neaşteptate, observându-se efecte pozitive chiar şi la administrarea de doze mici de ceai verde. Un grup de specialişti sloveni a descoperit că unul dintre antioxidanţii din ceaiul verde, catehina, inhibă o enzimă bacteriană esenţială, având acelaşi mecanism de acţiune cu cel al unor medicamente.

3. Extractele de ceai verde ajută la recuperarea mai rapidă post radioterapie a bolnavilor de cancer.

Tratamentul cu ceai al pacienţilor supuşi radioterapiei reduce durata afectării epidermei cu 5-10 zile. Studiul a fost efectuat pe culturi de globule albe umane şi de şoarece. Şi în acest caz, ceaiul verde s-a dovedit a fi mai bogat în substanţe antiinflamatorii decât ceaiul negru, însă ambele ceaiuri inhibă aceleaşi căi inflamatorii în globulele albe de şoarece. Se presupune că puternicul efect antiinflamator este datorat conţinutului mare de polifenoli. Un studiu mai vechi realizat de un grup de medici australieni, a arătat că ceaiul reduce riscul apariţiei cancerului de piele. Un alt studiu efectuat în Suedia, în 2006, a evidenţiat faptul că femeile consumatoare de ceai verde prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian.

Aşadar, un mod simplu şi ieftin de a preveni unele boli sau de a grăbi vindecarea lor stă la îndemâna fiecăruia dintre noi: bând ceai verde.

 

{jcomments on}

 


Citiţi şi alte articole pe această temă în limba engleză, în publicaţia Medical NewsToday (1, 2, 3, 4).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.