Metoda standard pentru tratarea luxațiilor este mai degrabă vătămătoare.


Într-un articol mai vechi scriam despre fenomenul fiascoului medical, în care ideea principală era că nenumărate practici medicale se mențin pur și simplu, deși studiile clinice recente au arătat că nu au efectele așteptate. O întrebare ar fi, desigur, cum este posibil? Nu e clar că un doctor va renunța la o practică neeficientă? Nu este clar și nici nu se întâmplă astfel din diverse motive: pentru că nu primește sau nu contabilizează feedbackul de la pacienți, pentru că nu are element de comparație (faptul că o altă practică medicală e mai bună) șamd. Doctorii sunt, în cea mai mare parte, ca în orice meserie, mediocri; în plus mulți sunt comozi, grăbiți, stresați, deseori foarte obosiți, neinteresați de ultimele cercetări în domeniul lor de activitate.

Citește: Sute de proceduri, dispozitive şi practici medicale, descoperite ca ineficiente

Să ne întoarcem la luxații. Metoda standard pentru tratarea luxațiilor: odihnă, gheață, compresie (legarea zonei luxate) și ridicarea piciorului - este mai degrabă vătămătoare, pentru că reduce fluxul sanguin și întârzie vindecarea, așa cum fac și medicamentele antiinflamatoare.

Cum a apărut această practică? A fost inventată de un doctor pe nume Gabe Mirkin, care în 1978 a scris o carte despre accidentările sportive. În carte doctorul a recomandat metoda amintită mai sus, iar aceasta a devenit tratamentul standard, deși nu avea la bază studii clinice, ci doar părerea doctorului, bazată pe intuiția sa.

Ulterior, în cadrul mai multor studii s-au comparat tratamentul cu gheață cu cel fără gheață și nu s-a identificat nicio diferență. Mai mult, în cadrul unor meta-analize (analize ale mai multor studii clinice) s-a constatat că metoda în cele patru puncte de mai sus nu este eficientă. Uneori tratamentul cu gheață poate duce la afectarea mușchilor afectați de supra-efort.

Elementul cheie pentru vindecare este inflamația. Adică exact acel element pe care, de regulă, vrem să îl combatem. Inflamația este dureroasă, dar ajută la vindecare, crescând fluxul de sânge în zona afectată, ceea ce înseamnă și prezența în număr mai mare a unor celule imune care ajută la vindecare. De asemenea, este stimulată producerea de colagen.

Prin urmare, metoda standard, care are ca efect reducerea fluxului de sânge în zona afectată, este contraindicată.

Odihna este, de asemenea, contraindicată, dacă pacientul se poate mișca. Mișcarea este asociată cu o revenire mai rapidă.

Ce ajută, pe lângă mișcare? Aplicarea unui obiect cald și ușoare exerciții fizice în care să fie implicată zona afectată. Inflamația este, într-adevăr, dureroasă, dar acceptând-o înseamnă o recuperare mai rapidă.

Citește și:
Febra nu trebuie tratată cu medicamente, plus alte practici medicale greșite
Practici medicale apuse




Articol inspirat din SkepticalInquirer

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.