Harta radonului în România, 2018.
Sursa: Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene

Pentru mulți dintre noi una dintre cele mai importante surse de radiații este radonul, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului (care se găsește în cantități mici în sol și roci). Radonul-222 emite particule alfa care au perioada de înjumătățire de 3,82 zile.


Notă: Perioada de înjumătățire este durata necesară pentru ca mărimea valorii unei cantități să scadă la jumătate față de valoarea ei, măsurată la începutul perioadei.

Radonul-222 se infiltrează în case și alte clădiri din rocile ce conțin uraniu-238, care emite radon. Radonul intră în fundațiile de beton și pivnițe prin crăpături, prin țevile de apă și gaz.

Expunerea la radon crește riscul de cancer; concentrații mari de radon pot fi la fel de dăunătoare sănătății precum fumatul unui carton de țigări în fiecare zi.

Radonul este cauza numărul 1 în ce privește cancerul de plămâni la nefumători și a doua cauză a cancerului de plămâni, în general. Expunerea la radon provoacă aproximativ 20 de mii de decese în SUA în fiecare an.

 


Harta europeană a radonului

 
Acest articol este o continuare a acestui articol: Efectele radiaţiei asupra sănătăţii

Harta radonului: Comisia Europeană   
Sursa articolului: Chemistry. Atom first, CC AL 4.0

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.