RiduriDouă dintre problemele pe care toţi le avem la vârste diferite: acneea şi ridurile. De ce apar acestea şi cum le putem controla? Citiţi acest articol pentru a afla metodele de eliminare a ridurilor - dacă acestea există. De asemenea, aflaţi dacă modul de alimentaţie afectează numărul de coşuri de pe faţa adolescenţilor.

 

CORPUL OMENESC, PIELEA - PARTEA I

După cum am arătat în prima parte a articolului, pielea este formată dintr-un strat exterior - epiderma - şi un strat interior - derma. Derma conţine colagen şi elastină, fibre elastice ce fac pielea elastică şi în acelaşi timp rezistentă. Aceste fibre permit unei gravide, de pildă, să-şi schimbe forma abdomenului odată cu creşterea sarcinii, fără ca pielea acesteia să se rupă. Derma este irigată cu sânge ce conţine substanţe nutritive prin intermediul vaselor de sânge. De asemenea, aceasta conţine mii de nervi pe centimetru pătrat prin intermediul cărora pielea reacţionează la diferite tipuri de senzaţii: frig, cald, durere ori simpla atingere a unui lucru.

 

Derma

 

 

RIDURILE

Spre deosebire de epidermă, care este în continuă schimbare, derma este una pe viaţă. Odată cu vârsta, "lookul" pielii noastre se schimbă dramatic, de la aspectul strălucitor şi catifelat din tinereţe la ridurile şi petele specifice bătrâneţii. După cum ştim cu toţi, omul modern nu se împacă prea bine cu semnele bătrâneţii, iar ridurile sunt dintre cele mai "la vedere" astfel de semne. În întâmpinarea dorinţei omului modern (şi în special a reprezentantelor sexului frumos) de a elimina pe cât posibil semnele senectuţii, s-a dezvoltat o industrie colosală ce produce diverse cosmetice care pretind că reuşesc, printre altele, să elimine ridurile. Din păcate pentru cei mai creduli, nu se poate face mare lucru... Cu toate acestea, sunt câteva strategii cu oarecare rezultate.

Fumatul, de exemplu, duce la apariţia prematură a ridurilor. Cel mai probabil fumul de ţigară reduce fluxul de sânge către pielea dumneavoastră, reducând astfel şi fluxul de substanţe nutritive necesare pielii. Aşadar, dacă sunteţi fumător şi în acelaşi timp preocupat de modul în care arată pielea dumneavoastră, renunţaţi la fumat.

Expunerea prelungită la razele solare, de asemenea, îmbătrâneşte pielea, distrugând colagenul din piele.

Injecţia cu Botox este o tehnică folosită adesea pentru eliminarea ridurilor. Botoxul practic paralizează muşchii feţei folosind un agent foarte toxic. Trebuie să ştiţi că folosind botoxul, pierdeţi din expresivitatea dumneavoastră naturală, căci capacitatea de a fi expresiv se traduce în cute specifice ale pielii, care în timp se permanentizează în riduri. Cu siguranţă aţi văzut vedete de televiziune mai în vârstă care au un aspect de figură de ceară, tocmai din pricina diverselor tratamente ale feţei, care le dau o înfăţişare tânără, dar un pic stranie.

Industria cosmetică, prin reclame bine făcute, afirmă zi de zi că tocmai a descoperit fântâna tinereţii veşnice. Este bine să fiţi informaţi că acele creme minune care chipurile vă elimină ridurile ori celulita, au puţine şanse să facă ce se aşteaptă de la ele. Ce pot face este să catifeleze şi să protejeze pielea împotriva soarelui. Sunt însă puţine şanse, cum este arătat în reclame, să atingă zonele interioare ale pielii, derma, şi să producă modificări substanţiale la acest nivel. Un argument al faptului că aceste creme minune nu dau rezultatele anunţate este şi faptul că multe vedete recurg la bisturiu ori la alte tipuri de operaţii (cu laser, de pildă) pentru a-şi păstra aspectul tineresc.

COŞURILE (ACNEEA) ŞI GLANDA SEBACEE

Pielea umană are două tipuri de glande, glandele sudoripare şi glandele sebacee. Glandele sudoripare au rolul de a răci organismul în condiţii de efort fizic mare ori de temperaturi exterioare ridicate.  Glandele sebacee se află la baza firelor de păr ce sunt prezente pe tot corpul omenesc. Acestea produc sebum, care conţine substanţe ce fac părul mătăsos, menţin o oarecare umezeală pielii şi reduc numărul bacteriilor.

 

Glanda sebacee

 

 

Acneea este produsă de funcţionarea defectuoasă a glandelor sebacee. Aceasta este una dintre problemele des întâlnite la adolescenţi. Cauza iniţială este începerea producerii unor hormoni, în special a testosteronului. Glandele sebacee reacţionează la aceşti hormoni, pompând cantităţi mari de sebum. Nenorocirea se naşte atunci când glandele, deşi blocate, continuă să pompeze sebum, ducând la apariţia pe piele a acelor pungi cu cap alb.

 

Acneea cronică poate lăsa urme pe viaţă. Glandele sebacee devin inflamate, iar sebumul poate crea chisturi. Aceste chisturi, după vindecare, formează cicatrici ce rămân vizibile. După cum toţi doctorii spun, nu este indicată spargerea "coşurilor". Sunt mai multe riscuri: poate apărea o infecţie şi pot rămâne semne.

Este de reţinut că acneea nu este cauzată de cartofi prăjiţi ori de lipsa unei igiene adecvate. Dimpotrivă, o igienă excesivă poate duce la inflamarea pielii. Nici măcar excesul de ciocolată nu este un motiv pentru apariţia acneei... În schimb stresul poate fi o cauză a agravării acestei disfuncţii a organismului.

Ce se poate face împotriva acneei? Există tratamente pe bază de peroxid de benzoil pe care le puteţi achiziţiona de la farmacie. Medicii dermatologi prescriu şi loţiuni cu antibiotic ori antibiotic administrat oral pentru a diminua numărul bacteriilor de pe piele, reducând astfel inflamaţia. Nu este recomandată cumpărarea unor medicamente foarte scumpe pentru care se dau asigurări că vor avea efecte fenomenale, pentru că nu există astfel de pastile minune, ci doar inşi care vor să se îmbogăţească rapid pe spatele dumneavoastră.

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.