Erytroxylon cocaCocaina este un alcaloid natural extras din planta Erytroxylon coca. A fost cunoscută şi utilizată timp de sute de ani în America Centrală şi America de Sud ca stimulant. Primii consumatori cunoscuţi de cocaină erau curierii aztecilor. Detalii, în continuare.

 

 

 

Curierii aztecilor consumau frunzele de coca şi puteau să alerge pe distanţe lungi fără a obosi. În Europa, cocaina a pătruns pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Ca medicament, cocaina a fost folosită pentru a ameliora oboseala. În 1886, Jhon Styth Pemberton a brevetat o băutură - Coca-Cola, care conţinea cocaină şi cafeină. În 1903, după publicarea unor studii despre pericolul consumului de cocaină, aceasta a fost eliminată din compoziţia băuturii Coca-Cola.

Sigmund Freud foloseşte cocaina în tratarea unor afecţiuni psihiatrice, dar renunţă la tratament când observă efectele psihotice pe care le produce utilizarea cocainei. Prima lege care interzice consumul de cocaină a apărut în SUA, în 1914.

Cocaina se poate consumă atât prin injectare sau prizare, cât şi prin amestecarea cu alte plante pentru fumat. În prezent, în mod legal este folosită în oftalmologie sau ORL ca anestezic local.

Amfetaminele au fost folosite ca medicamente pentru tratarea narcolepsiei (o afecţiune a sistemului nervos central manifestată prin dorinţa de a dormi) şi ca anorexigene (produc scăderea în greutate). Amfetaminele au fost folosite mai intens în timpul celui de-al doilea război mondial. Soldaţii aflaţi în misiuni ce necesitau concentrare, atenţie sporită şi lipsă de somn foloseau amfetamine.

Metamfetaminele au fost medicamente vândute fără prescripţie medicală. Au fost sintetizate pentru prima dată în Japonia în anul 1893 şi erau folosite, în special, de către militari datorită creşterii rezistenţei la efort fizic şi intelectual. Metamfetamina este folosită în tratarea tulburărilor de atenţie, fiind de câteva ori mai puternică decât amfetamina. Se mai găseşte în unele decongestionante nazale (picături de nas) datorită efectelor vasoconstrictoare locale pe care le are.

 

 

 


Efecte

Cocaina prizată (administrată la nivelul mucoasei nazale) determină efecte asemănătoare cu amfetaminele, dar durata acestor efecte este redusă – până la 45 de minute. Cocaina are efecte euforice – pacientul are un sentiment de bunăstare, fericire, creşte încrederea în sine şi dispare senzaţia de oboseală. După administrarea de cocaină creşte capacitatea de concentrare şi memorare.

Amfetaminele au manifestări asemănătoare cu cocaina. Însă, spre deosebire de cocaină, amfetaminele scad timpul de reacţie şi viteza de execuţie, dar cresc capacitatea de concentrare şi atenţia distributivă. Amfetaminele reduc perioada de somn şi cresc apetitul sexual – prelungesc erecţia, dar nu o facilitează. Folosirea îndelungată a amfetaminelor duce, însă, la diminuarea performanţelor sexuale şi a apetitului sexual.

Alte efecte produse atât de amfetamină, cât şi de cocaină sunt creşterea presiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace, bronhodilataţie sau midriază.

Cocaina administrată oral are efecte mai reduse comparativ cu administrarea inhalatorie sau intravenoasă. Inhalarea unei doze de doar 20 de mg produce o stare de euforie ce persistă până la 30 de minute.

Administrarea de amfetamine pe cale orală sau prin prizare (administrare la nivelul mucoasei nazale) în cantitate de până la 15 mg determină efecte similare cu cele produse de cocaină: dispare oboseala, creşte atenţia şi forţa şi scade apetitul. Absorbţia la nivelul mucoasei nazale a amfetaminelor determină apariţia şi menţinerea efectelor până la 3 – 6 ore.

Metabolizarea amfetaminelor şi a metamfetaminelor se produce la nivelul ficatului.


Adicţia


Cocaina şi amfetaminele sunt utilizate cel mai frecvent în scopuri nemedicale, dar 85% dintre consumatori devin dependenţi. După euforia care apare iniţial se instalează o stare de disforie care este mai intensă dacă substanţa a fost fumată. Utilizarea de durată duce la toleranţă şi la creşterea dozelor necesare cu apariţia atacurilor de panică şi anxietate, iar la doze mai mari pot apărea halucinaţii, delir şi uneori moartea.




Bibliografie
http://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine
http://www.drugs.com/amphetamine.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Methamphetamine
http://en.wikipedia.org/wiki/Cocaine
http://cocaine-effects.com/

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.