IntoxicaţieIntoxicaţia este o stare patologică a organismului provocată de pătrunderea pe diferite căi a unor substanţe care tulbură procesele fiziologice şi metabolice din organism. Vorbim în acest articol despre intoxicaţie cu monoxid de carbon, cu alcool etilic, metilic etc.

 

 

 

 

Intoxicaţia cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz incolor şi inodor (fără miros) care apare de obicei în urma arderii unor combustibili sau alte materiale. De cele mai multe ori acest tip de intoxicaţie apare în timpul incendiilor. Simptomele care însoţesc intoxicaţia cu monoxid de carbon sunt direct proporţionale cu durata expunerii la fum.

 

 



Hemoglobina, prezentă în hematii, se combină în mod normal cu oxigenul formând oxihemoglobina. Monoxidul de carbon prezintă o afinitate de 200 de ori mai mare pentru hemoglobină decât oxigenul. Primele semne care apar în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt durerile de cap, tuse cu dispnee, creşterea frecvenţei cardiace şi scăderea presiunii arteriale. Dacă concentraţia monoxidului de carbon creşte apare insuficienţa respiratorie şi comă, urmate de deces.

Primul ajutor în intoxicaţia cu monoxid de carbon impune scoaterea victimei din mediul cu fum la aer curat. Se va administra cât mai repede oxigen 100% pentru a grăbi desfacerea monoxidului de carbon de pe hematii.


Intoxicaţia cu alcool etilic

Alcoolul este substanţa comună multor băuturi. Doza mortală pentru un adult este cuprinsă între 300 – 600g (o concentraţia de 3g – 6g la %o). Simptomele intoxicaţiei cu alcool depind de concentraţia acestuia din sânge. Iese în evidenţă mirosul de alcool, faţa înroşită, transpiraţia excesivă, vărsăturile şi tulburările de comportament.

Tratamentul intoxicaţiei cu alcool urmăreşte rehidratarea organismului şi menţinerea sub supraveghere a victimei. Se poate asocia cu administrarea glucozei şi a vitaminei B1 pe cale intravenoasă şi substanțe sedative în caz de pacient agitat.


Intoxicaţia cu alcool metilic

Alcoolul metilic este utilizat în industrie, intră în componenţa lacurilor şi a vopselelor sau a combustibililor. Este una dintre cele mai toxice substanţe, doza letală pentru un adult fiind de 30 de ml, iar 10 ml pot provoca orbire.

Semnele intoxicaţiei cu alcool metilic apar după 12 ore de la consum. Se manifestă prin insuficienţă respiratorie, scăderea frecvenţei cardiace şi a eliminărilor de urină. Vederea devine iniţial înceţoşată, apoi evoluează spre pierdere completă a vederii.

Antidotul pentru intoxicaţia cu alcool metilic este alcoolul etilic. Se administrează pe cale orală sau intravenos până la obținerea unei concentraţii de 0,1%.  Este utilă spălătura gastrică, dar doar în primele 2 ore de la consum.


Intoxicaţia cu insecticide

Insecticidele cele mai utilizate în agricultură sunt Parathionul, Diclorvosul sau Triclorfonul. Aceste intoxicaţii sunt grave din punct de vedere medical şi sunt frecvente printre agricultori. Substanţa toxică este absorbită prin inhalare sau piele, mai rar prin ingestie.

Semnele intoxicaţiei sunt ameţeli, greţuri şi vărsături, dureri abdominale şi diaree. În formele mai avansate victima intră în comă, apar tulburări respiratorii, iar frecvenţa inimii şi tensiunea arterială scad.

Tratamentul intoxicaţiilor cu insecticide se face doar la spital. Se administrează substanţe antidot (Toxogonin) şi funcţiile vitale se susţin medicamentos până ce victima îşi revine.


Intoxicaţia cu etilenglicol

Etilenglicolul este utilizat ca antigel; este un lichid incolor, cu gust dulce, doza mortală fiind de doar 80 – 120 ml, o substanță foarte toxică. Semnele intoxicaţiei cu etilenglicol greţurile şi vărsăturile. Apoi creşte frecvenţa inimii, presiunea arterială şi frecvenţa respiratorie. În faza finală apar convulsii, comă, urmate de deces. Antidotul în intoxicaţia cu etilenglicol este alcoolul etilic. Procedura este asemănătoare cu cea din intoxicaţia cu alcool metilic.





Bilbiografie
en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_intoxication
www.netmedic.ro/intoxicatii-detalii/15/intoxicatia-cu-alcool-metilic
www.pharma-business.ro/practica-si-cercetare/intoxicatia-cu-antigel.html
www.sfatulmedicului.ro/Prim-ajutor/ intoxicatia-cu-substante-chimice-nemedicamentoase-insecticide-metanol-et_1193# Intoxicatia_cu_insecticide_organofosforice


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.