Infecţie urinarăCele mai comune şi frecvente infecţii bacteriene sunt infecţiile urinare. Bacteriile contaminează uretra, ureterele, vezica urinară sau rinichii. Dacă sunt frecvente şi pe perioade lungi, infecţiile urinare pot afecta rinichii. Mai multe despre infecţia urinară, în continuare.

 

 

 

Infecţiile urinare, în funcţie de localizare, se clasifică în:
:: Infecţii ale vezicii urinare – cistită
:: Infecţii ale rinichilor – pielonefrită
:: Infecţia uretrei – uretrită
La bărbaţi infecţiile urinare pot afecta prostata, aflată pe traiectul urinar sau pot fi provocate de afecţiuni ale prostatei.

 

 



Care sunt cauzele infecţiilor urinare?

Infecţiile urinare bacteriene au ca poartă de intrare orificiul uretral. După pătrunderea în uretră bacteriile încep să prolifereze şi pot urca pe traiectul urinar. Cele mai frecvente bacterii implicate în producerea infecţiilor urinare sunt bacteriile din flora intestinului gros. Mai rar apar infecţii produse de bacterii care ajung prin sânge sau limfă la rinichi.

Cistitele sunt infecţii foarte frecvente şi afectează în special femeile datorită anatomiei regiunii care permite transmiterea bacteriilor de la anus şi vagin la uretră şi dimensiunea uretrei mult mai mică decât la bărbat. În mod normal bacteriile care avansează pe uretră sunt îndepărtate de către jetul urinar.


Simptomele infecţiilor urinare


Cel mai comun şi mai des întâlnit simptom este durerea la urinat (manifestată, de obicei, printr-o senzaţie de arsură). Urina îşi poate schimba culoarea devenind roşiatică sau tulbure. Apare durerea în regiunea lombară din jurul rinichiului afectat. În infecţiile mai grave poate apărea febra şi frisonul sau tulburări digestive – greţuri, vărsături. Mai există o categorie de bolnavi la care infecţiile urinare evoluează asimptomatic.


Cum se tratează infecţiile urinare?

Infecţiile urinare necomplicate se tratează acasă, folosind un tratament cu antibiotice. Dacă infecţia se complică sau afectează rinichii, spitalizarea poate fi necesară. În ambele cazuri tratamentul se asociază cu un aport crescut de lichide.

În cazul bărbaţilor infecţiile urinare sunt rare, dar când apar pot evolua spre forme mai severe afectând prostata. Tratamentul pentru infecţiile urinare este adesea bazat pe simptomele relatate de bolnav şi pe analiza urinei. Dacă simptomele sunt severe se pot face unele teste suplimentare – urocultură.


Cum prevenim infecţiile urinare?

Pentru a preveni infecţiile urinare trebuie să bem cât mai multe lichide. Urina trebuie eliminată când este nevoie, nu trebuie reţinută în vezică. După actul sexual este recomandat să urinezi pentru a îndepărta bacteriile luate din alte regiuni. În general măsurile de prevenţie ţin de o bună igienă a individului şi de consumul de lichide.


Când este necesar să apelezi la medic?

Apelează la medic atunci când durerile din zona lombară sunt intense şi iradiază pe traiectul ureterelor. Aceste dureri pot fi semnele unor afecţiuni mai grave – litiaza renală (pietre la rinichi). O altă situaţie când trebuie apelat la medic este apariţia durerilor sau a dificultăţilor la urinat. Acestea pot fi semnele unei infecţii a vezicii urinare sau o boală cu transmitere sexuală.  În cazul bărbaților poate proveni de la prostata.


Rolul diurezei în infecţiile urinare


Tratamentul infecţiilor urinare simple se poate face şi fără antibiotice, fiind necesar un aport crescut de lichide şi un regim alimentar special. Acest tratament va favoriza eliminarea unui volum cât mai mare de urină care va spăla căile urinare de bacteriile care au produs infecţia, ameliorând astfel şi simptomatologia.





Bibliografie
kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/utiadult/
www.sfatulmedicului.ro/Infectii-urinare/infectiile-de-tract-urinar-la-femei-cistita-acuta-cronica-interstitiala-_589


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.