ObezitateObezitatea se poate defini ca un exces de greutate sau ca un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. Kilogramele în plus trebuie calculate pe baza masei de grăsime, nu pe cea a muşchilor, ca în cazul sportivilor. Iată zece aspecte ale obezităţii mai puţin cunoscute.

 

 

 

 

 

Obezitatea este o problemă de actualitate a societăţii moderne, ce atrage după sine numeroase probleme de sănătate. Vom prezenta în cele ce urmează 10 curiozităţi despre obezitate, ce au rolul de a vă face să vă gândiţi de două ori înainte de servirea unei mese copioase.

1. În SUA, producătorii de haine pentru copii au decis să reînnoiască măsurile la haine. Astfel, au început să producă haine de mărimi mai mari. Acţiunea lor a avut la bază un studiu care a arătat că peste 250,000 de copii cu vârsta sub 6 ani sunt prea graşi pentru a încăpea în hainele de mărimi anterioare.

2. Într-un studiu efectuat online, tot în SUA, aproape jumătate dintre respondenţi (din totalul de 4000) au afirmat că ar renunţa la un an din viaţă doar pentru a nu fi graşi. Între 15% şi 30% ar renunţa la căsnicie sau la posibilitatea de a avea copii. Unii ar prefera să devină alcoolici, decât să fie obezi.

 

 



3. Se pare că americanii au probleme foarte mari cu kilogramele în plus. Din 1991 şi până în 2000 media de greutate a crescut cu 4 kg. Media de greutate printre bărbaţi era în 2004 de 83 kg.

4. Pierderi economice din cauza greutăţii! Marile companii de avioane cheltuie anual sume cuprinse între 275 şi 350 de milioane de dolari, doar pentru combustibilul necesar pentru a compensa greutatea în plus a pasagerilor.

5. O universitatea americană afirmă că dacă pierzi peste 10% din greutate (în cazul obezilor), viaţa sexuală se va îmbunătăţii semnificativ.

6. Dintre americanii ce au participat la diferite războaie, acum veterani, după ce şi-au primit beneficiile materiale, s-a constatat că 70% dintre ei sunt supraponderali, iar 20% suferă de diabet (o boală cronică, cu multe afecţiuni asociate: orbire, amputare de membre etc.). Totalul veteranilor trecea în 2006 de 7,5 milioane de persoane.

7. Acum ceva timp, un lanţ de fast-food-uri din SUA a introdus un nou produs pe piaţă: „Monster Thickburger”. Deşi cântărea un pic peste o sută de grame, conţinea nu mai puţin de 1400 de kcal. Luând în considerare un necesar de 2000 kcal pe zi, 3 astfel de „delicatese” consumate, oferă energia necesară pentru 2 zile!

8. Ce boli sunt asociate obezităţii? Cele mai multe persoane supraponderale sau obeze pot să facă diverse afecţiuni, astfel scăzând dramatic speranţa de viaţă. Printre cele mai comune boli asociate se numără: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boli ale rinichilor sau ale inimii şi chiar cancer!

9. O privire în trecut! Aborigenii din Australia sau indienii Pima din Arizona au trecut la un stil de viaţă mai modern, odată cu venirea exploratorilor şi a primilor colonişti. După un timp, a crescut numărul celor care au făcut diabet zaharat sau hipertensiune şi mulţi dintre ei au devenit obezi. Posibil să se fi datorat noului stil „modern”?

10. Dacă toate persoanele obeze din SUA şi-ar forma un stat propriu (probabil denumit Obezania), atunci ar fi al 12-lea stat ca număr de locuitori din SUA.





Bibliografie:
discovermagazine.com/2006/jul/10-20thingsobesity

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.