doctor examinând urinăRăspunsul la această întrebare este: nu, urina nu are mereu aceeaşi culoare, ci poate fi roşie, albastră, verde, portocalie ori neagră. Totuşi, fiecare culoare are o cauză şi, de obicei, anunţă prezenţa unei afecţiuni. Poate apărea o modificare de culoare şi din cauza alimentaţiei.

 

 

 

 

Ce este urina?

Urina este modul prin care organismul elimină anumite toxine şi apa în exces. Ea se formează la nivelul rinichilor prin mai multe etape de filtrare. Întâi, se formează urina primară. Aceasta are o compoziţie asemănătoare cu a plasmei din sânge (sângele este format din plasmă şi elemente figurate. Aşadar, urina primară nu conţine elementele figurate: hematii, leucocite, plachete sangvine. Ce deosebeşte urina primară de plasmă este absenţă proteinelor (plasmă conţine proteine, urina primară nu). Urina primară este din nou filtrată, iar unele substanţe (de exemplu, glucidele) sunt reintroduse în sânge, rezultând astfel urina finală.

 Astfel, în vezica urinară se adună în 24 de ore, aproximativ 1,5 litri de urină ce nu conţine proteine sau glucoză. Culoarea galbenă, normală, a urinei se datorează bilirubinei. Bilirubina este un produs rezultat din degradarea hemoglobinei, o proteină din hematii, cu rol în transportul oxigenului. Prin degradarea bilirubinei se obţine stercobilinogenul, un pigment ce dă culoarea caracteristică a materiilor fecale, şi urobilinogen. Acesta din urmă se elimină prin urină, fiind responsabil de culoarea galbenă.

Deci, o persoană sănătoasă, va produce cam 1,5 litri de urină într-o zi, de culoare galbenă. Dar ce culori mai poate avea urina şi din ce cauze?


Urina incoloră

Înainte să trecem la culori propriu-zise, trebuie amintit faptul că urina poate fi incoloră. Lipsa culorii se poate datora unei cantităţi de apă în exces. Poate apărea după consumul de alcool, unul dintre efectele alcoolului fiind deshidratarea organismului, ceea ce ne face să ingerăm cantităţi mai mari de apă.


Urina roşie


Urina se poate colora în roşu. Acest fenomen mai este cunoscut şi sub denumirea de hematurie sau prezenţa sângelui în urină. Deci, v-aţi dat seama cine colorează urina în roşu. Cauzele hematuriei sunt diverse, de la infecţii urinare, până la afecţiuni grave ale rinichilor. Dacă observi urină roşie, prima oprire trebuie să fie la spital!


Urina albastră

Urina albastră apare foarte rar şi nu e consecinţa unei boli rare, ci, cel mai probabil, apare datorită a ceea ce mâncăm sau bem. Albastrul de metil, administrat chiar pentru infecţii urinare, poate colora urina în albastru. Alte medicamente ce au ca efect advers coloraţia albastră a urinei sunt unele antibiotice. Există zvonuri care afirmă că Viagra ar colora urina în albastru.


Urina verde

Ca şi urina albastră, urina verde apare tot după consumul unor alimente sau lichide. Unul dintre alimentele care ar putea colora urina în verde este sparanghelul. Unii coloranţi alimentari sintetici pot, de asemenea, să dea culoare verzuie urinei.


Urina portocalie


Urina portocalie apare ceva mai des. Normal, apare dimineaţa când este concentrată. Mai apare dacă organismul este deshidratat. După consumul de suplimente (Vitamax, Eurovita), urina va avea o culoare portocalie. Alimentele (morcovii sau sfecla roşie) pot avea acelaşi efect. Icterul este una dintre bolile care pot face urina portocalie, în cazul acestei afecţiuni colorându-se şi pielea.


Urina neagră

Este posibil ca urina să devină neagră. Acest lucru este o consecinţă a alcaptonuriei, o boală genetică, în care pielea şi ochii vor avea o culoare brun-închisă, iar urina va fi neagră.

Deşi în mod normal urina este galbenă, organismul uman este capabil să schimbe culoarea urinei, acest fenomen fiind (în unele cazuri) un fel de mecanism de alarmă al corpului, prin care încearcă să transmită: „Sunt bolnav, tratează-mă!!!”

 
Bibliografie:
ro.wikipedia.org/wiki/Urin%C4%83
en.wikipedia.org/wiki/Urine
dictionar.romedic.ro/alcaptonurie

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE