Spray cu piperCând lt. John Pike a pulverizat liniştit spray cu piper pe un şir de protestatari, s-au întâmplat multe lucruri. Nu, nu ne referim la reacţia naţională, ci la ce s-a petrecut în corpurile protestatarilor  imediat după ce au fost loviţi. Spray-ul cu piper afectează sistemul nervos.

 

 

Principalul ingredient ce cauzează durere din spray-urile cu piper este un ulei ce provine din aceeaşi plantă ca şi piperul roşu. Nu duceţi nici acea chestie la ochi. Dar există de fapt cinci elemente principale care degajă căldură ce formează un cocktail zguduitor  adăugat de producătorii de spray paralizant la o soluţie ce conţine un gaz propulsor.

Producătorii diluează produsul – de obicei se utilizează concentraţii între 0,18% şi 1,33% pentru ţinte umane. Când este sigilat într-un recipient de aluminiu, poliţia are o neurotoxină la cutie. Şi atunci se  întâmplă – stai pe marginea unui drum cu nişte prieteni şi îţi vezi de treabă, când un poliţist apare în faţa ta şi face ca totul să provoace durere.

 

 

 

Gâfâi când spray-ul ajunge în fosele nazale, cauzând inflamarea instantanee a mucoaselor traheale şi nazale. Mucoasa gâtului se inflamează – nu suficient cât să nu mai poţi respira, dar suficient cât să facă dificil inspiratul. Este de aşteptat să tuşeşti, să te îneci şi să simţi că nu ai aer. Spray-ul paralizează de asemenea temporar laringele, făcând aproape imposibil vorbitul. Apoi îţi creşte presiunea arterială; sângele îţi inundă faţa, făcând-o să pară de parcă ar fi fost arsă. Respiraţia normală – inspiratul şi expiratul normale la care nu te gândeşti deloc de obicei – ar putea să nu se întoarcă pentru încă 45 de minute.

Nu contează dacă porţi ochelari sau lentile de contact. Când acest gaz îţi atinge ochii, îţi stimulează terminaţiile senzitive ale nervilor, ceea ce duce la expulzarea de către terminaţiile nervoase a unor neuropeptide. Neuropeptidele sunt moleculele utilizate pentru comunicarea dintre neuroni, şi expulzarea acestora cauzează inflamare.

Piperul poate, de asemenea, să afecteze celulele epiteliale ale corneei, ducând la desprinderea unor grupuri de celule de suprafaţă. În acelaşi timp, capilarele din ochi se dilată, ceea ce te determină să îţi închizi ochii cu un gest reflex. Sună rău? Nu îţi face griji, vei avea şansa să te plângi. Urmează, bineînţeles, lacrimile – sau mai bine zis, hipersecreţia apei, indusă de acest gaz.

Dacă îţi freci faţa lucrurile se vor înrăutăţi. Să aplici multă apă rece ajută la fel de mult cât ajută să bei apă după ce ai înghiţit accidental cel mai iute ardei din lume – funcţionează cât de cât, dar nu pe loc. Protestatarii declară că laptele este cel mai bun remediu împotriva usturimii.

Iar când crezi că s-a terminat, când usturimea intensă s-a oprit: un cadou de la revedere. Vei fi sensibil la lumină pentru aproximativ o săptămână.

Sună rău? Obişnuia să fie chiar mai rău. Când acest amestec de foc a fost folosit pentru prima dată în SUA la sfârşitul anilor 1970, procentajul de piper era chiar mai mare – la fel şi efectele la contactul cu amestecul. Versiunile anterioare puteau cauza detaşarea întregului epiteliu al corneei, cauzând o problemă ce necesita îngrijire medicală timp de săptămâni întregi.

Putem doar spera ca studenţii de la Universitatea Davis să se recupereze mai rapid.

 

 

Textul este traducerea articolului What-pepper-spray-does-to-your-body?, publicat de gizmodo.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.