Ochi capruiBărbaţii albi cu ochii căprui sunt percepuţi ca fiind mai dominatori decât cei cu ochii albaştri. Cu toate acestea, un bărbat cu ochii albaştri care doreşte să pară mai dominator şi-ar irosi timpul achiziţionându-şi lentile de contact maro. Vă întrebaţi de ce? Citiţi articolul...

 

 

 

 

Un nou studiu realizat de către Karel Kleisner şi colegii săi de la Universitatea Charles din Republica Cehă a arătat că irisul de culoare maro pare să apară împreună cu alte trăsături faciale care declanşează perceperea bărbaţilor ca fiind dominatori.

Şaizeci şi doi de elevi participanţi, dintre care jumătate erau femei, au evaluat caracterul dominator şi/sau atractivitatea feţelor fotografiate a patruzeci de bărbaţi şi patruzeci de femei. Toţi erau albi şi aveau o expresie neutră. Bărbaţii cu ochii căprui au fost în mod sistematic evaluaţi ca fiind mai dominatori decât cei cu ochii albaştri. Un astfel de efect nu a fost identificat în cazul fotografiilor femeilor. Culoarea ochilor nu a cântărit de asemenea în niciun fel când a venit vorba de atractivitate.

În continuare, cercetătorii au folosit Photoshop pentru a le face bărbaţilor cu ochi căprui ochii albaştri şi invers. Fotografiile au fost apoi evaluate de un alt set de participanţi. Descoperirea uimitoare a fost aceea că evaluările referitoare la caracterul dominator au rămas în mare parte la fel şi după modificarea culorii ochilor. Bărbaţii care aveau de fapt ochii căprui, dar care graţie Photoshop-ului păreau să-i aibă albaştri, erau în continuare evaluaţi ca fiind mai dominatori.


 


Acest lucru sugerează că există şi alte trăsături faciale care tind să apară împreună cu respectiva culoare a ochilor şi care sunt responsabile de această percepţie a caracterului dominator. O analiză a configuraţiilor faciale ale bărbaţilor a arătat că bărbaţii cu ochii căprui tind să aibă bărbia mai lată şi mai mare, nasul mai mare, ochii mai apropiaţi şi sprâncenele mai stufoase decât cei cu ochii albaştri, astfel încât este posibil ca unele sau chiar toate aceste trăsături faciale să fie responsabile pentru percepţia caracterului dominator. Anumite cercetări anterioare au arătat că bărbaţii cu feţe mai late sunt văzuţi ca fiind mai agresivi.

Echipa lui Kleisner nu poate afirma la acest moment de ce apare culoarea căprui împreună cu anumite trăsături faciale şi cu impresia de caracter dominator sau a supunerii. Cu toate acestea, o sugestie ar fi că băieţii cu ochii albaştri ajung să fie percepuţi ca fiind mai puţin dominatori printr-un proces de feedback social. „Este posibil ca subiecţii cu ochii albaştri să fie trataţi ca nişte copii pentru o perioadă mai lungă de timp decât copiii cu ochii căprui”, au spus cercetătorii. „O asemenea experienţă socială timpurie ar putea fi în sens strict „întipărită” pe feţele lor, păstrată până la vârsta adultă şi determinantă pentru perceperea unui comportament mai supus.”

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Men with brown eyes are perceived as more dominant, but it's not because their eyes are brown, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.