Sistemul nostru solar, la scară. Clic pe imagine pentru o rezoluţie mai bună.

O întrebare primită recent de la un copil (pe scientia.ro intră mulți copii) este următoarea: Există alte sisteme solare? Pentru că am spus asta unor colegi, dar nu m-a crezut niciunul”.

Iată o întrebare bună. Cei care intră regulat pe scientia ori sunt pasionați de știință știu că există și alte sisteme solare. Și alte galaxii. Dar răspundeți la următoarea întrebare: ați văzut vreodată imaginea unui alt sistem solar? Și aici nu vorbim despre acele imagini realizate pe calculator (adică reprezentări artistice). Vorbim despre o imagine clasică a unui alt sistem solar, o fotografie, așa cum am văzut fotografii ale planetelor sistemului nostru solar, obținute de diverse sonde spațiale.

Sincer, am fost surprins să văd că nu am scris un articol despre acest lucru până acum... Deși am scris mai bine de 8.000 de articole pe acest site...

Știm astăzi că sistemul nostru solar este unul dintre multele sisteme solare din galaxia noastră, Calea Lactee. Dar aceste sisteme solare sunt extrem de dificil de observat în mod direct, în special din cauza distanței la care se află și a distanțelor dintre obiectele cosmice care alcătuiesc un sistem solar.

Luați sistemul nostru solar. Cum să faci o poză a acestuia? Unde să te plasezi? Și dacă atingi un punct de unde ai o bună perspectivă, cum surprinzi într-o imagine toate planetele, aflate la enorme distanțe între ele?

 


Distanţa dintre Terra şi Lună, luând în calcul dimensiunea celor două corpuri cereşti


E mai simplu să surprinzi în imagini alte sisteme solare, nu? Pentru că suntem plasați în afara acestora. Dar aici apare problema menționată mai sus, cea a distanței.

Calea Lactee are un diametru de cca 100.000 ani-lumină, dar 90% dintre planetele ale căror distanțe le cunoaște se află la maximum 2.000 ani-lumină.

Azi se cunosc 3.517 stele care au exoplanete. Iar 783 de sisteme multiplanetare au cel puțin trei planete confirmate. Stelele cu cele mai multe planete (confirmate) sunt Soarele și steaua Kepler-90 cu 8 planete fiecare, urmate de TRAPPIST-1 cu 7 planete. Steaua cu cele mai multe planete este HD 10180, cu maximum 9 planete - 6 confirmate și 3 candidați.


Am fotografiat un alt sistem solar?

Dar să ne întoarcem la întrebarea inițială: avem vreo imagine directă a unui alt sistem solar?

Surprinzător poate pentru unii, răspunsul este „Da, avem”. Nu e clar dacă în imagine avem întregul sistem solar, dar cu siguranță avem două dintre planetele acestuia, plus steaua pe care cele două le orbitează.

 


Steaua TYC 8998-760-1  și două planete care o orbitează.
Credit: ESO


Prima imagine a unui sistem solar (ori cel puțin a unei părți a acestuia) a fost obținută de Observatorul Sudic European (ESO) (susținut de 17 state; România nu este parte) și făcută publică în iulie 2020. Este cea de mai sus. Este vorba despre o stea (zona luminoasă din susul paginii) și două exoplanete (indicate de săgeți).

În fapt, imaginea a fost obținută de Very Large Telescope / ESO situat în Chile pe baza strălucirii în infraroșu, după ce lumina venită de la stea a fost blocată artificial.

Este vorba despre stea tânără, cu o vârstă de 17 milioane ani, care se numește TYC 8998-760-1 (Soarele are cca 4,6 miliarde ani).
Cine își amintește mâine denumirea stelei primește dreptul de a citi gratuit Scientia.ro un an de zile! :)
TYC 8998-760-1 se află la 300 de ani-lumină și este localizată în Constelația Musca.

Cele două planete identificate (și fotografiate) sunt denumite, într-un exces de imaginație :), TYC 8998-760-1b (cea mai apropiată de stea) și TYC 8998-760-1c (cea mai îndepărtată, aflată în dreapta imaginii).

TYC 8998-760-1b este de 14 ori mai mare decât Jupiter și se află la 160 UA de stea (UA este unitatea astronomică = distanța Pământ-Soare). Spre comparație, Jupiter se află la 5 UA de Soare.

TYC 8998-760-1c este de 6 ori mai mare decât Jupiter și se află la 320 UA de stea.

Observați că în imagine, pe lângă stea și cele două planete mai sunt și alte puncte luminoase. Acestea sunt stele aflate la mare distanță de sistemul solar fotografiat.

Acum, dacă ești școlar și ai probleme în discuțiile cu prietenii, știi! Există alte sisteme solare! Și ai și dovada!

Pe măsura ce tehnologia evoluează este de așteptat ca din ce în ce mai multe imagini asemănătoare ca cea de mai sus să fie obținute de către astronomi.


Citiți și:

Raporturile de mărime și distanțele dintre planetele din sistemul nostru solar, în raport cu Soarele

 

 Orbitele celor două planete

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.