MagnetosferaStudierea spaţiului din zonele învecinate Pământului permite determinarea schimbărilor care au loc în magnetosferă, ionosferă şi atmosfera superioară a Pământului, permiţând anticiparea şi atenuarea efectelor acestor modificări.

 

 

Heliofizica are scopul de a studia şi înţelege răspunsul regiunilor plasmatice din apropierea Pământului la modificările care au loc în spaţiul cosmic învecinat. Acest sistem complex protejează Pământul de cele mai periculoase tulburări generate de Soare prin redistribuirea energiei şi masei în întreaga regiune.

 

Magnetosfera Pamantului.

Magnetosfera Pământului

 

 


Un element cheie implică diferenţierea între componentele externe şi interne ale sistemului, la fel ca şi impactul reconfigurării obişnuite a condiţiilor de mediu, aşa cum s-ar putea întâlni când Pământul traversează o graniţă magnetică secundară de vânt solar. Această zonă din apropierea Pământului adăposteste aparatura spaţială de comunicaţii, navigare şi teledetecţie; condiţiile de acolo pot afecta grav funcţionarea acestor sisteme. Sistemele de la sol cum ar fi reţeaua de distribuţie a energiei electrice, de asemenea pot fi afectate de modificările din ionosferă şi atmosfera superioară. Investigaţii cheie pe termen scurt ajută la înţelegerea relaţiilor dintre componentele sistemului, a modului în care regiunile din imediata vecinătate a atmosferei terestre răspund la stimuli externi şi interni, precum şi a legăturilor dintre atmosfera mijlocie şi cea superioară şi a modului în care acestea reacţionează la stimulii exteriori.

Magnetosfera este acea zonă a spaţiului din jurul unei planete care este controlată de câmpul magnetic al planetei. Forma magnetosferei terestre este rezultatul direct al bombardamentelor cu vânturi solare. Ea previne majoritatea particulelor provenind de la Soare, transportate de vânturile solare, să ajungă pe Terra. Atât Soarele cât şi alte planete au magnetosfere, dar Pământul o are pe cea mai puternică dintre toate planetele telurice. Magnetosfera Pământului este o structură destul de dinamică şi care răspunde dramatic la variaţiile solare. Viaţa pe Pământ s-a dezvoltat şi este susţinută în continuare de protecţia conferită de această magnetosferă variabilă.

Articol tradus de pe site-ul Nasa.gov.


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.