Canis MinorCanis Minor este de obicei identificat cu cel mai mic câine de vânătoare a lui Orion. Este uşor de descoperit după cea mai strălucitoare stea a ei - Procyon sau Alpha (α) Canis Minoris - o opta stea ca strălucire de pe cer. Se află la 11,4 ani-lumină distanţă de Pământ.

 

 

 

 

Canis Minor are o stea parteneră, pitica albă Procyon B, vizibilă doar printr-un telescop foarte mare.

 

 

 



Cassiopeia


Marea formă de W de pe cer, între Cepheus şi Perseus şi la nord de Andromeda, Cassiopeia este uşor de recunoscut. Cassiopeia este regina mitică a Ethiopiei, soţia lui Cepheus şi mama Andromedei. Fiind foarte vanitoasă, ea le-a mâniat pe Nereide, fiicele lui Poseidon, lăudându-se că  ea este mai frumoasă. Drept pedeapsă, Poseidon a trimis un monstru să-i distrugă regatul.

Gamma (γ)  Cassiopeiae este o stea fierbinte, care se roteşte repede şi aruncă ocazional jeturi de gaz de la ecuator, ceea ce provoacă schimbări neprevăzute de strălucire. Astfel, are magnitudini cuprinse  între 3,0 şi 1,6, dar de obicei are magnitudinea 1,6.

 

 

O stea cu un ciclu mult mai previzibil este Rho (ϱ) Cassiopeiae, o supergigantă alb-gălbuie, extrem de luminoasă, care fluctuează între magnitudinile 4 şi 6, o dată la fiecare 10 sau 11 luni. Se află la 10 000 de ani-lumină distanţă, o distanţă excepţional de mare pentru o stea vizibilă cu ochiul liber.

Eta (η) Cassiopeiae este o pereche stelară frumoasă, compusă dintr-o stea galbenă şi una roşie. Acestea au magnitudini de 3,5 şi 7,5 şi se pot vedea printr-un telescop mic.

Cassiopeia conţine un număr de roiuri deschise, care se află în zona de acoperire a instrumentelor de observare de mici dimensiuni. Cele mai importante dintre ele sunt M52, aflată lângă graniţa cu Cepheus şi vizibilă cu un binoclu, M103, un grup mic, aplatizat, vizibil printr-un telescop mic şi NGC 663, un roi mai mare, observabil cu binoclul.

Citiţi şi Constelaţiile Orion şi Canis Major

 

 

Bibliografie:
www.stargazing.net/david/constel
www.wikipedia.ro
Universul de la Dorling Kindersley

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.