Coliziune galaxiiÎn acest articol vorbim despre giganţii din Univers, cea mai mare planetă, cel mai mare obiect creat de om, aflat în spaţiu, cea mai mare galaxie descoperită, cea mai mare planetă şi... cea mai mare întindere de spaţiu gol cunoscută astronomilor.

 



Cea mai mare planetă

Jupiter domină sub aspectul mărimii celelalte planete din sistemul nostru solar. Ca toate planetele care depăşesc o anumită dimensiune, Jupiter este un gigant gazos alcătuit în principal din hidrogen şi heliu. Planeta TrES-4, descoperită în anul 2006, care se află la 1500 de ani lumină de Pământ, are un diametru de 1,8 ori cât cel al lui Jupiter şi este cea mai mare planetă măsurată cu acurateţe. În mod ciudat, deşi este foarte mare, strălucitoarea TrES-4 este foarte uşoară, având doar 88% din masa lui Jupiter, cu o densitate de 0,2 grame pe centimetru cub, mai puţin decât densitatea unui dop de plută. Cum poate fi o planetă atât de "pufoasă", rămâne un mister.

Update: Ştiinţa este într-o continuă dinamică. De la publicarea iniţială a acestui articol, noi observaţii au relevat că exoplaneta WASP-17b este chiar mai mare decât TrES-4, având un diametrul de două ori cât cel al lui Jupiter. Mai mult, WASP-17b, care se găseşte la 1000 de ani lumină de Pământ, are o densitate chiar mai mică decât cea a planetei TrES-4.

 

Cel mai mare obiect artificial din spaţiu - Staţia Spaţială Internaţională

Cel mai mare obiect artificial cunoscut din spaţiu este Staţia Spaţială Internaţională, care are o lungime de 109 metri şi cântăreşte 370 de tone.

 

 

 

Luna şi staţia spaţială internaţională

Luna şi Staţia Spaţială Internaţională
credit: mir-0.deviantart.com

Cea mai mare galaxie

În conformitate cu modelul standard al formării galaxiilor, cele mai mari galaxii sunt monştri eliptici creaţi ca urmare a coliziunii unor galaxii mai mici. Cea mai mare galaxie cunoscută est IC 1101, care are o formă de lentilă şi care se găseşte la un milion de ani-lumină depărtare de centrul  roiului de galaxii Abell 2029. IC 1101 are un diametru de aproximativ 6 milioane de ani-lumină, ceea ce înseamnă că este de mii de ori mai mare decât Calea Lactee.

 

Galaxia IC 1101

Galaxia IC 1101
credit: wikipedia.org

 

Cea mai mai mare întindere de... nimic

Este vorba de cea mai mare întindere de spaţiu gol cunoscută în Univers. Între galaxii sunt spaţii enorme care nu conţin nimic. Cea mai mare astfel de întindere a fost descoperită în anul 2007 şi are o dimensiune de nu mai puţin de un miliard de ani-lumină. O sugestie neconvenţională indică faptul că această întindere ar reprezenta efectul coliziunii în trecut a Universului nostru cu un al univers.

 

Cea mai mare stea


Soarele şi VY Canis Majoris

VY Canis Majoris, în raport cu Soarele
credit: wikipedia.org

 

VY Canis Majoris, care se află la distanţa de 5000 de ani-lumină de Pământ, este mai mare de 8 miliarde de ori decât Soarele. Probabil... Diametrul estimat al acestei stele o aşază în grupul unor stele gigant care au fost denumite hipergigante roşii. Estimarea este însă contestată de unii astronomi, care consideră că dimensiunea reală a hipergigantei roşii este de doar 1 miliard de kilometri în diametru.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea acestui articol, realizată cu acordul New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.