La începutul acestui an, erau aşteptate recolte record în Statele Unite, ca urmare a faptului că fermierii cultivaseră mai mult pentru a beneficia de preţurile în creştere. Recoltele au fost reduse ca urmare a secetei şi a temperaturilor record.

 

 

 

Schimbările de climă: vremea extremă

Marea Britanie s-a confruntat cu o problemă diferită: randamente scăzute din cauza prea multor ploi. Având în vedere că vremea extremă afectează recoltele şi din alte zone, preţurile mondiale ale hranei sunt din nou în creştere.

Această situaţie este în contrast cu cea prezentată în raportul din 2007 al IPCC, care prezicea că dacă temperaturile globale ar creşte cu 1,5 grade Celsius sau mai mult, căldura mai mare şi nivelurile înalte de dioxid de carbon vor creşte randamentele, cel puţin în zonele temperate. Numai dacă temperaturile ar fi crescut cu mai mult de 3,5 grade Celsius ar fi fost de aşteptat ca acestea să ducă la o mare scădere a productivităţii.

Dar se pare că schimbările climatice au deja un efect advers chiar dacă lumea s-a încălzit cu doar 0.8 grade Celsius. Anul trecut, o echipă de la Universitatea Stanford din California a analizat producţia globală de grâu, porumb, orez şi boabe de soia – culturi care asigură trei sferturi din necesarul de calorii al umanităţii – din 1980 şi până în 2008. Bazată pe ceea ce ştim despre modul în care temperatura, ploile şi nivelurile de dioxid de carbon afectează creşterea plantelor, analiza sugerează că randamentele medii sunt în prezent cu mai mult de 1 la sută mai mici decât ar fi fost dacă nu ar fi fost vorba de încălzirea globală. Fără efectul fertilizator al creşterii nivelurilor dioxidului de carbon, ele ar fi fost cu 3 la sută mai mici. “Efectele negative le-au depăşit pe cele pozitive”, spune autorul principal David Lobell. Analiza nu reflectă efectele totale ale unor evenimente cum ar fi inundaţiile sau recenta magnificare a apariţiilor vremii extreme.

Ţările dezvoltate ar trebui să fie capabile să compenseze aceste schimbări, într-o anumită măsură, prin alterarea sortimentelor pe care le cultivă şi a modului în care o fac şi, în plus, prin crearea unor varietăţi de culturi tolerante la căldură. Într-adevăr, vor fi obligate să o facă: în 2008, Biroul Naţional pentru Cercetări Economice al Statelor Unite a concluzionat că, dacă agricultorii ţării vor continua să cultive porumb, boabe de soia şi bumbac în aceleaşi zone ca şi până acum, randamentele vor scădea cu trei sferturi până la sfârşitul secolului.

Adaptarea la ritmul cu care se schimbă lucrurile nu va fi uşoară totuşi, iar având în vedere că regiunile uscate sunt prognozate să devină şi mai uscate, apa pentru irigaţii ar putea să nu mai fie disponibilă în anumite locuri. Nu există o cale uşoară pentru a proteja culturile de pe câmp de căldura extremă sau ploi. Având în vedere că vremea este prognozată să devină mai variabilă în anumite regiuni şi poate chiar la nivel global, cea mai mare problema pentru fermierii de la nivel global ar putea fi să nu ştie la ce să se aştepte.

Nivelul mării, în creştere rapidă

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului worse-climate, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.