PoluareDe la gheţarii în curs de topire şi primăverile timpurii la expansiunea zonei în care nu cresc copaci şi la modificarea ariilor de vieţuire ale animalelor sălbatice, există multe dovezi ce susţin ceea ce indică termometrele – Pământul se încălzeşte.

 

 



Schimbările climatice. Ce ştim şi ce nu (1)

 

De-a lungul secolului al XX-lea, temperatura globală media a crescut cu 0,8 °C. Există două posibilităţi: mai multă căldura ajunge la Pământ sau mai puţină părăseşte planeta.

Prima opţiune poate fi eliminată. Cantitatea de căldură solară ce pătrunde în atmosfera Pământului variază cu aproximativ 0,1% la scală anuală odată cu modificarea activităţii solare, dar datele adunate de sateliţi nu indică o schimbare globală care să explice temperaturile tot mai ridicate din ultimele decenii. Rămâne, aşadar, cea de-a doua posibilitate: mai puţină căldură părăseşte atmosfera.

Există mai multe explicaţii posibile pentru aceasta. Una ar fi creşterea concentraţiei gazelor de seră precum dioxidul de carbon. Aceste gaze absorb anumite frecvenţe ale razelor infraroşu – căldură – care altfel ar părăsi atmosfera. Acestea eliberează apoi o parte din acele radiaţii către suprafaţa Pământului şi către atmosfera inferioară. Mai multe gaze de seră în atmosferă înseamnă mai puţină căldură ce părăseşte atmosfera şi o planetă ce continuă a se încălzi.

Studii asupra climatului trecut al Pământului indică faptul că de fiecare dată când nivelul de CO2 a crescut, planeta s-a încălzit. O dată cu industrializarea din secolul al XIX-lea, nivelul de CO2 din aer a crescut, de la 280 părţi la milion până la 380 părţi la milion. Măsurători prin satelit au indicat faptul că o cantitate mai mică de radiaţii infraroşii absorbite de CO2, precum şi de alte gaze de seră, părăsesc atmosfera şi mai multe astfel de radiaţii sunt reflectate înapoi pe Pământ. Deşi sunt numeroşi factori ce afectează climatul planetei noastre, există numeroase dovezi că CO2 este cauza principală a încălzirii recente.

Dar este imposibil de prezis exact cu cât se va încălzi planeta în următorii ani fără a cunoaşte cantitatea de gaze de seră ce se va găsi în atmosferă.

Nu ştim: nivelul gazelor de seră creşte? (3)

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.