Comertul electronicÎn ultima vreme, tot mai multe persoane folosesc Internetul pentru a face diverse cumpărături. Însă comerţul electronic înseamnă mult mai mult decât simplul schimb de bunuri dintre două persoane. În continuare, o introducere în domeniul comerţului electronic.

 

 



În primul rând, ce este comerţul electronic?

Comerţul electronic se mai întâlneşte şi sub alte denumiri, toate însemnând acelaşi lucru: E-Commerce, e-comm, electronic commerce. Comerţul electronic reprezintă totalitatea actelor de schimb, vânzare sau cumpărare de bunuri, servicii sau informaţii, utilizând sisteme de calcul şi tehnologii de comunicaţii. E-comm se referă însă şi la modalităţile de plată, siguranţa tranzacţiei în sine, livrarea mărfii (dacă este cazul).

Cea mai utilizată formă de e-commerce este cumpărarea on-line de produse. În general, firmele şi magazinele mari au şi un site de unde poţi achiziţiona produsele pe care le oferă pe piaţă. De exemplu, firma CISCO, care se ocupă cu proiectarea şi realizarea tehnologiilor din domeniul telecomunicaţiilor, îşi derulează peste 80% din activităţile comerciale cu ajutorul cataloagelor electronice. Odată ce îşi fac cunoscut site-ul (deci tehnicile de marketing sunt şi ele importante în comerţul electronic), persoanele fizice sau companiile pot cumpăra acele produse. În funcţie de cine e cumpărător şi cine e ofertant, comerţul electronic se poate împărţi în: B2B (business to business), adică tranzacţiile se efectuează între două companii, B2C (business to consumer), adică tranzacţiile se fac între o firmă şi o persoană fizică, C2B (consumer to business), adică o persoană fizică își oferă serviciile sau bunurile spre o firmă, C2C (consumer to consumer), adică comerţul se face între două persoane fizice.

 



Site-uri e-comm celebre în România şi la nivel mondial

Un exemplu de site unde se fac tranzacţii între persoanele fizice (C2C) este okazii.ro; aici persoanele din toate colţurile României pot să-şi vândă lucrurile pe care nu le mai doresc, totodată găsind de cumpărat lucruri la mâna a doua, mult mai ieftine decât cele din magazine. Un alt exemplu, site-ul eBay, care a fost iniţial pentru comerţul între persoane, a evoluat tot mai mult către o platforma de tip B2C, întrucât tot mai mulţi comercianţi profesionişti o folosesc pentru a-şi vinde produsele noi, cu garanţie.



Modalităţi de plată

În cazul în care noi, ca persoane fizice, dorim să achiziţionăm de la o firmă anumite produse, avem mai multe posibilităţi de plată. Cea mai utilizată, cea în sistem ramburs, constă în plătirea produselor când acestea ajung la domiciliu (în cazul în care s-a folosit un curierat rapid) sau când le preluăm de la Oficiul Poştal (dacă am optat pentru asta). Mai putem plăti online prin intermediul unui card bancar, care este special creat pentru transferul de bani pe Internet. 


Care sunt avantajele şi dezavantajele comerţului electronic?

Avantajele sunt net mai numeroase decât dezavantajele. Un avantaj pentru cumpărător este acela că îşi poate achiziţiona produse de la firme care nu au sucursale în oraşul de unde provine acesta, asta fiind un avantaj şi pentru respectiva firmă pentru că îşi lărgeşte astfel piaţa-ţintă. Un dezavantaj pentru cumpărător este că poate vedea acel lucru pe care doreşte să-l cumpere doar în poze; în cazul în care cumpărătorul este nemulţumit de ceea ce primeşte, el poate să returneze produsul, în condiţii bune, şi să-şi primească banii înapoi. Alt avantaj pentru consumator este acela că poate achiziţiona produse la orice oră, în orice perioadă a anului.

Putem spune aşadar, că în această eră a tehnologiei, comerţul electronic devine tot mai profitabil şi la îndemâna oricui.

 


Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Comer%C8%9B_electronic
http://ro.wikipedia.org/wiki/EBay
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cisco_Systems
“Informatică şi management”, autori Ioan Radu, Minodora Ursăcescu, Dorian Vlădescu, Mihai Cioc, Sorin Burlacu, Editura Universitară, 2005


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.