Aparat fotografiatÎnaintea fotografiei digitale, pozele bazate pe film trebuiau prelucrate într-o cameră întunecată sau duse la un laborator foto specializat. Abilităţile necesare pentru prelucrarea negativelor implică un proces de învăţare de durată şi sunt costisitoare.

 

 

 

Fotografia profesională: introducere (5)

 

Când negativele erau duse la un laborator foto, ele erau prelucrate într-o maşină care implica o editare nesemnificativă ori minimă a negativelor.


Fotografia digitală a schimbat toate acestea. Cu toate că există servicii de editare ale fotografiilor care vor prelucra fişierele digitale pentru tine, o parte a plăcerii stă în aceea că tu în calitate de fotograf ai mai mult control asupra procesului. De altfel, deprinderea tehnicii de editare a pozelor te poate ajuta de fapt să faci fotografii mai bune.


Aceia care fotografiază cu aparatele point-and-shoot pot să-şi ia adesea cardurile de memorie la un mic magazin de servicii fotografice şi să-şi încarce şi prelucreze acele fotografii direct de pe card. Dar dacă îţi doreşti să înveţi mai multe despre fotografia digitală şi faci fotografii în mod obişnuit, vei dori să-ţi instalezi un software de editare imagini pe calculator, care te ajută să-ţi administrezi, organizezi şi editezi pozele.


Acest software îţi va permite să faci multe lucruri, incluzând tăierea şi redimensionarea pozelor, mărirea luminozităţii şi adăugarea contrastului la imagini; intensificarea culorilor şi convertirea pozelor color în alb-negru.

 

 



Softul de editare venit cu aparatul

În cele mai multe cazuri, software-ul de editare al imaginilor este inclus în costul aparatului pe care îl achiziţionezi, în special în cazul unor aparate foto compacte şi DSLR. Atât Canon, cât şi Nikon includ software de editare la aparate. Totuşi, experienţa mea cu software-ul care vine cu aparatul este aceea că nu întotdeauna este uşor de folosit, cum e cazul cu alte aplicaţii despre care o să discut pe scurt mai jos. Pe de altă parte, software-ul care vine cu aparatul tău nu este imposibil de folosit şi ţi-ar putea economisi banii.



Software de editare online

Există, de asemenea, câteva servicii şi aplicaţii online de editare, precum Photoshop.com, unde poţi face multe din editările de bază de care ai nevoie (ex.: tăiere, corectarea expunerii, intensificarea culorii şi convertire în tonuri de gri).


Serviciile Flick.com şi Google’s Picasa îţi permit să-ţi încarci în reţea şi să-ţi organizez imaginile, iar acestea includ caracteristici de editare de bază pentru tăierea şi retuşarea pozelor. Editarea online, totuşi, este în mod normal prea lentă pentru o prelucrare a cantităţilor mari de lucrări, să zicem de cincizeci sau mai multe poze.

 



Software de editare la modă


Există diverse programe de editare a pozelor pentru utilizatorii MAC şi PC. Acestea includ programul Apple’s Iphoto, aplicaţia Preview care vine instalată cu software-ul MAC OS X şi programul său personal, Aperture (Diafragmă). (Captura ecranului de mai jos: Iphoto ’09).


 


Pentru utilizatorii PC-ului, există software-ul Windows’s Photo Gallery, http://explore.live.com/windows-live-photo-gallery, util pentru administrarea de bază a fotografiilor şi soluţiile de editare, incluzând tăierea şi redimensionarea pozelor; retuşarea fotografiilor care sunt prea întunecate sau prea luminate; corectarea efectului de "ochi roşii" şi denumirea, marcarea şi organizarea imaginilor tale în foldere.


Atât utilizatorii MAC, cât şi cei care folosesc PC-uri, au avantajul unuia dintre cele mai populare software-uri de editare de pe planetă: Adobe Photoshop Elements sau Adobe Photoshop CS (versiunile 3, 4 sau 5). Acestea sunt programe remarcabile ce nu presupun un timp de învăţare mare. Dacă eşti serios în ceea ce priveşte deprinderea tehnicilor de fotografiere digitală poţi să-ţi permiţi să cumperi aceste programe; acestea merită fiecare ban plătit prin prisma a ceea ce obţii folosindu-le dpdv al editării şi îmbunătăţirii imaginii. Programele sunt de asemenea folositoare pentru proiectarea grafică, unde poţi aşeza obiectele, folosi variate pensule, linii, stiluri de scris şi alte elemente de construcţie. (Captura ecranului de mai jos: Photoshop CS3).



De asemenea, Adobe a produs Adobe Lightroom, care face multe din ceea ce fac Photoshop Elements şi Photoshop CS, dar care include şi caracteristici pentru administrarea şi distribuirea pozelor tale.


GIMP este alt program de editare a pozelor care poate fi descărcat gratis. Programul există de ceva vreme, multe lucrări practice online şi resurse tipărite fiind disponibile pentru studierea programului. Pentru mai multe despre GIMP, analizează câteva din articolele MakeUseOf, http://www.makeuseof.com/tags/gimp/.



Administrarea fotografiei şi editarea fluxului de lucru


Cărţi întregi sunt scrise pe tema alegerii software-ului de editare a imaginilor. Dar orice program decizi să foloseşti, este important să-ţi dezvolţi un flux de lucru pentru prelucrarea imaginilor când le descarci pe calculator. Iată mai jos o schiţă de bază cu ceea ce poate include fluxul tău de lucru:

Importă fotografiile în software-ul de imagini. Dacă pozele tale sunt pentru clienţi sau sunt fotografii de familie foarte importante, ar trebui să ai un procedeu pentru copierea imediată a fişierelor originale pe o unitate externă.

Denumeşte-ţi şi etichetează-ţi fotografiile cu nişte cuvinte cheie. Învaţă toate caracteristicile programului folosit pentru a-ţi denumi fotografiile. Când imaginile tale sunt denumite sau etichetate, le poţi căuta şi localiza mult mai uşor. (Captura de ecran de mai jos: Iphoto ‘09).





Creează cuvinte cheie pentru tipul de fotografii pe care le faci. Dacă faci multe fotografii de familie, vei dori să ai cuvintele cheie bazate pe numele membrilor familiei, sărbători şi zile de naştere şi locaţii de vacanţă. Dacă faci fotografii de nuntă, e recomandabil să foloseşti cuvinte cheie pentru diferite părţi ale zilei nunţii: ex.: imagini înainte de ceremonie, ceremonie, întâmpinare, tăierea tortului.

Organizează-ţi imaginile recent importate în foldere sau albume. Iphoto, Aperture şi Lightroom au o tehnologie fotografică inteligentă care-ţi va aduna automat imaginile, bazată pe regulile setate de tine. (Captura de ecran de mai jos: Iphoto ‘09)




De exemplu, poţi avea foldere inteligente care-ţi vor colecta automat toate imaginile evaluate la cote maxime (five-star) care includ unul sau două cuvinte de bază/etichete. Folderele inteligente economisesc timp pentru administrarea fişierelor de imagini. Vezi articolul, „Cum să-ţi creezi albume foto pentru biblioteca ta Iphoto”, http://www.makeuseof.com/tag/essential-smart-albums-iphoto-library/.

Selectează-ţi fotografiile preferate şi editează-le. Software-ul de editare al imaginilor poate adesea să facă o poză plictisitoare să arate nemaipomenit. Dacă expunerea a fost dezactivată când făceai fotografia, poţi cel mai probabil să o repari într-un program de editare a imaginilor. Nu ar trebui să depinzi de un sofware pentru a-ţi corecta toate problemele de expunere, dar învăţarea tehnicilor de editare a imaginilor poate într-adevăr să te ajute la îmbunătăţirea pozelor.

Programele avansate precum Apple’s Aperture şi Adope Photoshop Lightroom includ opţiuni de copiere a setărilor pe care le foloseşti pentru editarea unei fotografii şi aplicarea aceloraşi proceduri uneia sau mai multor fotografii similare din colecţia ta. Această caracteristică poate salva ulterior mult timp. (Captura de ecran de mai jos: Iphoto ‘09)

 




Copiază toate imaginile editate pe un hard disk extern şi, dacă este nevoie, pe unul sau mai multe CD-uri sau DVD-uri. Aş spune că mereu există cel puţin o posibilitate de 80% să îţi pierzi fotografiile din cauza unei defecţiuni a calculatorului, defectării unei unităţi interne sau externe sau chiar ştergerii accidentale a fişierelor. Chiar dacă adesea poate fi o bătaie de cap, este foarte important să ai rezerve şi să-ţi arhivezi fotografiile.

Publică-ţi imaginile. Pozele sunt făcute pentru a fi văzute de alţii. Aşa că arată-le. Postează-ţi-le pe cele mai bune pe un website şi realizează printări şi albume. Distribuirea fotografiilor în acest fel este, de asemenea, un alt mod de a-ţi face rezerve ale pozelor favorite.





Dacă plănuieşti să ajungi să practici fotografia la nivel profesional, e recomandabil să îţi dezvolţi şi să îţi corectezi permanent stilul de lucru în ceea ce priveşte prelucrarea imaginilor.


Ghid foto: cărţi şi resurse online (7)

 

 

Articolul este traducerea ghidului The Essential Guide of photography, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alice – Andreea Mareşi

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.