accidentUn studiu publicat recent în revista Cerebral Cortex dezvăluie faptul că oamenii al căror genom posedă o variaţie genetică destul de des întâlnită obţin rezultate cu în jur de 20% mai slabe la testele auto simulate în laborator. Variaţia apare în cadrul unei gene cu rol în producerea proteinei BDNF (brain-derived neurotrophic factor), care controlează mecanismele de apariţie a sinapselor noi şi de întreţinere a celor mai vechi.

 

Participanţilor la studiu li s-a cerut să "parcurgă" 16 ture de pistă într-un simulator auto care consta practic dintr-un ecran prevăzut cu un volan, cu ajutorul cărora se puteau vizualiza "circuitul" şi controla direcţia de deplasare a "maşinii". Subiecţii trebuiau să menţină vehiculele de o bandă neagră poziţionată în zona centrală a pistei. Software-ul folosit cuantifică abilităţile participantului de a menţine maşina pe direcţia corectă. Dintr-un eşantion de 29 de studenţi, cei care posedă variaţia genetică amintită, care poartă numele de Val66Met, au obţinut rezultate mai slabe în comparaţie cu ceilalţi, în condiţiile în care selecţia a urmărit testarea unor tineri cu profiluri psihologice şi educaţie similare (toţi sunt studenţi în ani terminali la colegii din S.U.A.).
Studiul a fost efectuat de o echipă condusă de către neurologul Steven Cramer, de la Universitatea din California, şi concluzia este una pe cât de interesantă, pe atât de tulburătoare: posesorii variantei dominante a genei cu rol în producerea BDNF prezintă un factor de risc mai scăzut de a fi implicaţi în incidente rutiere, datorită faptului simplu că, genetic, sunt şoferi mai pricepuţi. O treime dintre oameni, cei care nu intră în categoria menţionată anterior, ar fi, se pare, mai predispuşi spre accidente. Ce poate face societatea în cazul acestora?


Sursa: aici.

Pt a posta comentarii: creați un cont pe site, folosiți contul de FB, Twitter sau Google ori postați ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (nu se publică automat).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro