Angelina Jolie si Brad PittCătre femei: aveţi un partener? Dacă răspunsul este da, ar fi bine să aveţi grijă. Este probabil ca vreo celibatară să fi pus ochii pe el. Un nou studiu oferă dovezi în sprijinul unei bănuieli mai vechi: celibatarele curtează mai asiduu un bărbat deja luat decât un burlac.

 

 


Celibatarele plăceau foarte mult un tip atunci când acesta era luat”, spune Melissa Burkley de la Universitatea de Stat din Oklahoma, Stillwater, care a condus studiul de ”suflare a partenerului” împreună cu Jessica Parker, colega ei.

Ele au rugat 184 de studenţi heterosexuali de la universitate să participe la un studiu asupra atracţiei sexuale şi le-au spus voluntarilor că un program computerizat avea să le găsească un partener ideal. Jumătate dintre participanţi erau celibatari şi jumătate se aflau într-o relaţie, numărul bărbaţilor şi femeilor fiind egal în fiecare dintre grupuri.


Fă cunoştinţă cu Domnul Potrivit

Fără ca participanţii să ştie, fiecăruia dintre ei li se oferise un posibil partener fictiv care fusese creat astfel încât să se potrivească perfect intereselor lor. Fotografia ”Domnului Potrivit” era aceeaşi pentru toate participantele, la fel cum era şi femeia ideală prezentată bărbaţilor. Unei jumătăţi dintre participanţi i s-a spus că partenerul ideal era celibatar, iar celeilalte - că acesta se afla deja într-o relaţie.

Totul s-a desfăşurat la fel pentru toţi participanţii până în momentul în care li s-a spus că partenerul ideal era singur sau nu”, spune Burkley.

Cel mai uimitor rezultat a fost cel al celibatarelor. Atunci când li se prezenta un bărbat singur, 59% dintre ele erau interesate să dezvolte o relaţie cu acesta. Dar când bărbatul era deja într-o relaţie, 90% dintre femei au spus că sunt dispuse să accepte provocarea.

Bărbaţii erau mai dornici să cucerească noi partenere, însă nu erau deranjaţi de faptul că ”ţinta” era deja implicată într-o relaţie sau nu. Femeile implicate într-o relaţie arătau mai puţin interes şi erau ceva mai atrase de bărbaţii singuri.



Vot de aprobare


Burkley şi Parker speculează că celibatarele ar putea fi mai atrase de bărbaţii implicaţi într-o relaţie pentru că aceştia au fost deja ”pre-evaluaţi” de către alte femei şi s-au dovedit a fi satisfăcători ca parteneri, în timp ce bărbaţii singuri sunt mai degrabă nişte cantităţi necunoscute.

Burkley a spus că strategii similare de ”suflare a partenerului” au fost observate la păsări şi la peşti. Dar studiile anterioare efectuate asupra oamenilor întrebaseră doar dacă participanţii găseau că alţi parteneri potenţiali erau atractivi, astfel că ea[Burkley] a creat această cercetare pentru a verifica exact dacă participanţii ar dori şi o relaţie.

Următoarea întrebare este 'de ce?' ”, spune Burkley. Aşadar, în următoarele cercetări, ea plănuieşte să exploreze mai departe motivele pentru care femeile sunt cu ochii pe parteneri ”luaţi”. În afara explicaţiei ”pre-evaluării”, o altă posibilitate ar fi, spune ea, aceea că în societatea americană femeile sunt învăţate să fie competitive, astfel încât ele îşi dobândesc stima de sine prin ”suflarea partenerilor” rivalelor.

Alţi cercetători spun că studiul oferă informaţii interesante despre ”furtul partenerilor”. ”Ne spune ceva despre rolul calităţii de a fi dezirabil din punct de vedere social la nivelul preferinţei pentru parteneri”, spune Fhionna Moore de la Universitatea Abertay Dundee din Marea Britanie, a cărei cercetare a demonstrat că femeile bogate sunt mai pretenţioase atunci când vine vorba de parteneri.




Textul reprezintă traducerea articolului It's true: all the taken men are best, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.