Bebelusii si gramaticaPoate cea mai complicată probă pentru un bebeluş este învăţarea limbajului, un proces care e deosebit de intens între 18 luni şi doi ani. Dar înainte de această explozie a învăţării, bebeluşii descoperă tipare lingvistice esenţiale. Detalii, în continuare...

 

 


Aceasta este descoperirea lui Jill Lany, un psiholog de la Universitatea Notre Dame. Ea a descoperit că până şi bebeluşii de 12 luni pot identifica ceea ce ea numeşte ”relaţii adiacente”, adică îşi pot da seama ce parte de vorbire reprezintă un cuvânt în funcţie de cuvintele sau expresiile alăturate lui. Aceste feluri de tipare oferă o structură gramaticală de bază pentru învăţarea de mai târziu a limbii. Lany oferă un exemplu a ceea ce vrea să spună:


”Dacă ţi-aş spune ”O, uite, e un dax”, s-ar putea să nu ştii ce este un ”dax”, dar construcţia ”este un” îl anunţă pe copil că acel cuvânt care urmează desemnează un obiect. Adesea ne gândim că înţelegerea gramaticii vine după învăţarea cuvintelor, dar, de fapt, cercetarea mea arată că toate acestea informaţii legate de ordinea cuvintelor în vorbire, pe care bebeluşii le află în primul an de viaţă, sprijină acest proces al învăţării cuvintelor înainte de stăpânirea perfectă a limbii.”


Lany spune că un bebeluş va fi capabil să distingă diferitele feluri în care cuvintele sunt utilizate de vorbitori cu mult înainte ca el să înţeleagă sensurile lor exacte. În timp ce ”este un dax” indică un substantiv (şi posibil şi faptul că îţi pui bebeluşul să se uite la Deep Space Nine de la o vârstă foarte fragedă), ceva de genul ”O daxez” ar indica un verb. Cercetarea ei sugerează că bebeluşii îşi pot da seama de asta la un an, iar la 15 luni ei pot identifica relaţii mult mai complicate, ”non-adiacente”, în care cuvântul ce serveşte drept indiciu este aşezat mult mai departe de cuvântul pe care îl descrie. Lany concluzionează:


”Bebeluşii caută în permanenţă indicii de limbaj în contexte şi sunete. Cercetarea mea sugerează că există unele indicii surprinzătoare la nivel auditiv, indicii care ar putea ajuta bebeluşii să înveţe sensul cuvintelor. Ei pot distinge între feluri diferite de cuvinte, cum ar fi substantivele şi verbele, folosindu-se de informaţiile auzite.”

 

 


Pentru a afla mai multe despre această cercetare, priveşte înregistrarea de mai sus.

Textul reprezintă traducerea articolului Babies understand grammar long before they learn how to speak, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.