În teorie, aspirina tamponată protejează împotriva hemoragiei stomacale. Dar un studiu recent arată că nu există diferențe între modul în care aspirina, indiferent de forma de administrare, afectează stomacul.

Aspirina a fost inițial, în fapt, un nume comercial stabilit de firma de medicamente germană Bayer, în 1897, pentru acidul acetilsalicilic.

Deși aspirina este eficientă ca anti-inflamator, sunt mulți pacienți care nu o tolerează prea bine (au dureri de stomac), preferând alte medicamente anti-durere, ca ibuprofenul. Pe lângă durerea de stomac, efectele secundare semnificative includ ulcerul stomacal, sângerarea stomacului și agravarea astmului. Riscul de sângerare este mai mare în rândul celor care sunt mai în vârstă, consumă alcool, iau alte antiinflamatoare nesteroidiene sau  anticoagulante.

Deși aspirina se comercializează în diferite doze (de exemplu, pastile de 500 mg), iar doze de 325 mg au fost multă vreme cantitatea standard, studii recente au arătat că o doză de 81 mg este la fel de eficientă. Dar, aspect interesant, doza mai mică nu reduce semnificativ riscul de sângerare stomacală.

O reanaliză recentă a unui studiu clinic denumit ADAPTABLE a stabilit că indiferent de forma administrată, tamponată sau nu, riscul de hemoragie stomacală rămâne la aceleași valori. În plus, și eficiența aspirinei în protejarea împotriva atacului de cord, atacului cerebral ori decesului este similară.

Pe de altă parte trebuie spus că faptul că aspirina creștere riscul de sângerare este normal, dată fiind acțiunea acesteia în organism. Dacă nu ar fi așa ar fi anormal și nu ar mai eficientă împotriva bolilor inimii. Principalul factor care crește riscul de sângerare stomacală este administrarea aspirinei împreună cu alte inflamatoare sau anticoagulante, așa cum am menționat și mai sus.



Sursa: The bare facts about coated Aspirin

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.