SuporteriVreţi să aflaţi de ce fanii se revoltă când cred că arbitrii au fluierat în mod greşit offside sau fault împotriva echipei favorite? Ori când arbitrul "dă" un "înainte" la o pasă a favoriţilor, la rugbi? Sau când se strigă out la serviciu, la tenis? Detalii, în continuare.

 

 

 

Un studiu efectuat în cadrul The University of Queensland's School of Psychology şi al Queensland Brain Institute a relevat faptul că oamenii văd în mod diferit acţiunile echipei cu care ţin decât pe cele ale celorlalte echipe.

În cadrul studiului, care a fost publicat în revista Human Brain Mapping, voluntarii au fost împărţiţi în mod aleatoriu în echipe albastre şi roşii şi au fost puşi să aprecieze viteza relativă a unor acţiuni efectuate atât de echipa lor, cât şi de a oponenţilor într-o competiţie.

Conducătorul studiului, Dr Pascal Molenberghs, a declarat că rezultatele au indicat un răspuns diferit al creierului la acţiunile echipei lor în comparaţie cu cele ale echipei adverse, dar că acest lucru nu a fost datorat doar subiectivismului.

Studiul nostru a arătat că participanţii s-au identificat rapid cu grupul din care făceau parte şi că au apreciat în mod constant acţiunile membrilor echipei lor cu fiind cu o fracţiune de secundă mai rapide decât cele ale oponenţilor, când, în realitate, acestea erau identice,” a spus Dr. Molenberghs.

Echipa de cercetare, din care au făcut parte şi doctorandul Veronika Halasz, profesorul Jason Mattingley, Dr. Eric Vanman şi profesorul asociat Ross Cunnington, a utilizat ulterior rezonanţa magnetică nucleară funcţională (fMRI) pentru a evalua activitatea cerebrală a fiecăruia dintre participanţi pe timpul desfăşurării experimentelor.

Am explorat două posibile explicaţii pentru aceasta: fie voluntarii chiar vedeau acţiunile echipei lor în mod diferit, fie le vedeau la fel, dar decideau în mod conştient că echipa lor este mai rapidă,” a spus el.

 


 

 


Am descoperit că a existat un răspuns diferit al creierului participanţilor ce au decis în favoarea echipei lor atunci când au priit acţiunile membrilor echipei decât atunci când le-au privit pe ale celorlalţi. Aşadar, în ciuda părerii generale, oamenii par a nu fi conştienţi că sunt subiectivi şi că îşi judecă diferit propria echipă. Nu este vorba de faptul că decidem în favoarea echipei noastre pentru că îi considerăm mai buni. Mai mult, datorită faptului că simţim că aparţinem echipei, creierul nostru procesează acţiunile acestora diferit, în favoarea lor. Aşadar, data viitoare când credeţi că cineva a făcut o alegere incorectă pentru echipa dumneavoastră, amintiţi-vă că faptul că preferaţi sau sunteţi parte din acea echipă ar putea afecta modul în care creierul dumneavoastră procesează ceea ce aţi văzut.

Dr. Molenberghs a susţinut că rezultatele au implicaţii mai largi.

Descoperirile noastre ar putea ajuta la explicarea discriminării dintre diverse  grupuri – inclusiv cele bazate pe rasă, sex şi naţionalitate -, deoarece studiul nostru sugerează faptul că vedem acţiunile persoanelor ce nu sunt în grupul nostru diferit, şi ceea ce vedem este ceea ce credem.

Dr Molenberghs plănuieşte să consolideze descoperirile prin experimente similare cu membrii unor echipe adevărate pentru a vedea cum afectează acest lucru rezultatele.

 

 

Textul este traducerea articolului Seeing really is believing, publicat pe medicalxpress.com.
Traducere: Anca Negulescu




Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.