Un chirurg din India a efectuat prima operație pe inimă de la distanță (circa 30 km). Procedura, cunoscută sub numele de intervenție coronariană percutanată, poate ajuta la deschiderea vaselor de sânge la pacienții cu ateroscleroză (placa se acumulează în vasele de sânge, restricționând fluxul sanguin). Inovațiile în domeniul telemedicinei și chirurgiei asistate de robot poate oferi şanse nesperate pacienţilor care, altfel, ar avea dificultăţi în a accesa sistemul de sănătate.


În timpul procedurii, robotul CorPath GRX - dezvoltat de o companie numită Corindus - a inserat un mic instrument numit stent pentru a deschide vase de sânge din inimă.

 

 

 

Procedura de la distanţă a fost realizată de dr. Tejas Patel, de la Apex Heart Institute din Ahmedabad, Gujarat, India.

Pentru această intervenţie, echipa medicală a creat o stație de lucru la distanță identică cu cea din sala de operaţie, care a fost conectată la robot printr-o conexiune la Internet de mare viteză. Au fost instalate, de asemenea, camere video în sala de operație care au oferit imagini chirurgului. O pereche de chirurgi aflaţi în sala de operație au supravegheat procedura.



Sursa: First long distance heart surgery

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.