Impresia generală este că medicina modernă avansează în ritm alert, şi nu greşim crezând astfel. Antibioticul a înlocuit arsenicul, iar anestezia un glonţ ţinut între dinţi, pentru a da doar două exemple. Dar veştile nu sunt toate bune.

Dacă aţi urmărit ştirile din ultimii ani cu privire la mamografie, scanarea pentru detectarea cancerului de prostată, medicaţia pentru scăderea colesterolului - pare că lucrurile au scăpat un pic de sub control în anumite zone. Aceste practici au fost găsite ineficiente.

Acest fenomen este numit „fiasco medical” (din engleză, medical reversal”). Aşadar, anumite tratamente sunt aplicate pe milioane de pacienţi, miliarde de euro sunt cheltuite, iar când, în fine, se efectuează teste clinice serioase, se observă că presupunerea iniţială, care a dus la promovarea unei practici medicale, a fost greşită. „Fiascoul medical”, dincolo de efectele negative asupra pacienţilor, este un fenomen care subminează încrederea în medicină.

Un studiu recent, care a analizat teste clinice controlate derulate pe o perioadă de 15 ani, reflectate în peste 3.000 de articole din trei mari publicaţii medicale din SUA şi Marea Britanie, a dezvăluit un număr de 396 de fiascouri medicale, adică de proceduri, dispozitive şi practici medicale ineficiente, utilizate de personalul medical.

20% dintre acestea au legătură cu bolile cardiovasculare. Medicamentaţia reprezintă 33% din aceste fenomen, 20% sunt reprezentate de proceduri, iar 13% de vitamine şi suplimente.

Fiascouri medicale, după tipul de intervenţie:
:: medicaţie: 33%; procedură: 20%; vitamine/suplimente/mâncare: 13%; dispozitive: 9%; altele: 25%.

Fiascouri medicale, după disciplina medicală:
:: boli cardiovasculare: 20%; medicină preventivă/sănătate publică: 12%; terapie critică: 11%; obstetrică şi ginecologie: 9%; neurologie/neurochirurgie: 6%; oncologie: 6%; ortopedie: 6%; boli pulmonare: 6%; restul: 34%

Probleme cu fiascourile medicale sunt mai multe.

Întâi, doctorii sunt şi ei oameni. Le place stabilitatea şi se opun schimbării, ca majoritatea dintre noi. Odată ce o practică este bine rodată, este greu să-i convingi pe practicieni să renunţe la ea, conform opiniei lui Vinay Prasad, cercetător în domeniul oncologiei şi unul dintre cei care au impus termenul de „fiasco medical” (medical reversal).

O altă problemă este evidentă. Dacă noi teste clinice arată că sunt atât de multe probleme în domeniul medical, asta înseamnă că testele iniţiale care promovează anumite practici, proceduri ori dispozitive - au probleme de proiectare, desfăşurare şi evaluare.

Mesajul unei atare descoperiri, că sunt sute de „fiascouri medicale” este simplu: medicii trebuie să-şi evalueze propriile practici şi să se asigure că atunci când adoptă o nouă practică, aceasta este bine fundamentată. Renunţarea la practici medicale ineficiente reduce costurile, reduce mortalitatea pacienţilor şi îmbunătăţeşte calitatea îngrijirii medicale.





Surse:
· Ending Medical Reversal: Improving Outcomes, Saving Lives (Johns Hopkins Press Health Books, 1st Edition, de Vinayak K. Prasad şi Adam S. Cifu
· Nearly 400 Medical Devices, Procedures And Practices That Are Ineffective

· A comprehensive review of randomized clinical trials in three medical journals reveals 396 medical reversals

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.