Hipertensiunea si sarcinaAproape 5% dintre femeile însărcinate primesc tratament medicamentos pentru hipertensiunea arterială, inclusiv unele medicamente considerate nesigure pentru mame şi bebeluşii lor, potrivit unui nou studiu publicat în revista Hypertension a Asociaţiei American Heart.

 

 

 

Femeilor însărcinate li se administrează medicamente pentru hipertensiune arterială, fără a şti însă cât sunt de sigure


Administrarea medicamentelor pentru hipertensiune în timpul sarcinii a devenit foarte comună, spune Brian T. Bateman, de la Harvard Medical School din Boston.

„Ştim despre hipertensiunea arterială că se produce în procent de 6-8% în cazul femeilor însărcinate, dar nu ştim aproape nimic despre cum acestea şi doctorii lor tratează situaţia,” a spus el.

Cercetătorii au analizat o bază de date de peste 1 milion de pacienţi Medicaid, dintre care 48,453 (4.4%) cu prescripţii medicale pentru hipertensiune în sarcină.



Au descoperit următoarele:
•    Consumul de medicamente antihipertensive a crescut cu 3,5-4,9% între anii 2000-2006.
•    Consumatorii de medicamente antihipertensive erau mai în vârstă decât cei care nu le consumau, mai predispuşi la diabet zaharat sau boli de rinichi, şi erau mai mulţi caucazieni sau afro-americani decât hispanici ori asiatici.
•    Aproape 2% dintre femeile însărcinate au primit prescripţii cu aceste medicamente în primul trimestru, 1,7% în al doilea trimestru şi 3,2% în ultimul trimestru.
•    Medicamentele prescrise includeau inhibitorii ACE (inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei - n.tr.) şi ARB (blocanţi ai receptorilor de angiotensină - n. tr.) – fiind demonstrat că ambele au efecte secundare nocive în timpul sarcinii.

Sunt puţine informaţii referitoare la medicamentaţia antihipertensivă în tratarea femeilor însărcinate, a spus Bateman. În general, metildopamina şi labetalolul sunt antihipertensivele recomandate în perioada sarcinii. Însă, avem urgent nevoie de mai multe cercetări referitoare la ce medicamente antihipertensive se pot prescrie în timpul sarcinii şi administrarea acestora în condiţii sigure, a mai spus el. 

„Ştim din rapoarte că pot apărea o serie de efecte nocive la utilizarea inhibitorilor ACE şi blocanţilor ARB, mai ales în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină,” a adăugat Bateman. „Aceste medicamente pot cauza o slabă dezvoltare, probleme renale şi chiar moartea nou-născutului. În cazul în care rămân însărcinate sau plănuiesc să rămână însărcinate, femeile care îşi tratează hipertensiunea arterială cu unul dintre aceste medicamente ar trebui să discute cu doctorii lor opţiunile de tratament pe perioada sarcinii.”




Traducere realizată de Ana Mitran după pregnant-women-high-blood-pressure, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.