VaccinO nouă tehnică de conservare a vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă de acum înainte, în special din perspectiva eliminării problemei refrigerării vaccinurilor. Acest lucru ar putea scădea numărul de decese în rândul copiilor din ţările sărace.

 

 

 

 

După cum ştim, în aceste ţări menţinerea unor temperaturi scăzute (necesară asigurării stabilităţii vaccinurilor) nu este întotdeauna posibilă.

Conservarea prin refrigerare a vaccinurilor are drept rol reducerea ratei de degradare a moleculelor conţinute de acestea, degradare atribuită în mare parte contactului cu apă.

O echipă de cercetători de la Unifersitatea Tufts, Massachusetts, în frunte cu David Kaplan, a reuşit obţinerea unui film de fibroină (component al mătăsii naturale) capabil să asigure conservarea vaccinurilor şi în lipsa temperaturilor scăzute.

Mătasea naturală produsă de viermii de mătase este alcătuită preponderent din două proteine: sericina şi fibroina, fibroina dând naştere structurii centrale a mătăsii, iar sericina fiind învelişul exterior al acestei structuri. Fibroina adoptă o structură de tip foi beta-pliate şi are în componenţa sa în principal aminoacizii glicina şi alanina, fapt pentru care fibroina este destul de rigidă şi impermeabilă pentru apă. Aceste proprietăţi ale fibroinei o fac ideală pentru industria textilă, şi, mai recent, pentru cea a biomedicinei.

Prin procedeul liofilizării (evaporarea apei la presiune ridicată şi temperaturi scăzute) este posibilă "adăpostirea" componentelor unui vaccin (haptena, antigen, virus inactivat sau virus viu) în mici alveole învelite de un film format din fibroina, fiind astfel protejate de moleculele de apă din atmosferă.

Prin această tehnică, Kaplan şi colegii săi au reuşit să formuleze vaccinuri conţinând virusuri vii şi să le conserve timp de 6 luni la temperaturi de până la 45 de grade (condiţii la care vaccinurile actuale şi-ar pierde rapid proprietăţile imunogenice).

 



Bibliografie:
Proceedings of the Naţional Academy of Sciences
Articol preluat de pe NoutatiMedicale.com, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.