Glanda tiroidăA fost determinat un nou tratament gold star pentru cancerul tiroidian care reduce doza de radiaţii utilizată la doar o treime din nivelul folosit actual, conform celor relatate  de CRUK-UCL Cancer Trials Centre. Rezultatele sunt publicate în New England Journal of Medicine.

 

 

 

 

 

În urma unui studiu recent, se va putea reduce durata de tratament a cancerului tiroidian, reducându-se, totodată, şi riscul asociat acestuia.


În prezent pacienţii necesită efectuarea unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea întregii glande tiroide. Câteva săptămâni mai târziu acestora li se administrează o  capsulă care conţine iod radioactiv, care distruge  ţesutul sănătos restant  şi orice urmă de potenţiale celule canceroase. Progresele realizate în chirurgie oferă posibilitatea îndepărtării unei porţiuni mai semnificative a glandei tiroide, lăsând în urmă mai puţine celule restante pentru a fi "sterilizare", astfel fiind suficiente doze mai mici de radiaţii, care sunt însă la fel de eficiente.

Studiul HiLo care a înrolat 438 de pacienţi din spitale din Marea Britanie, condus de cercetătorii de la UCL’s Cancer Institute, a arătat că în cazul pacienţilor selectaţi o doză mult mai mică de  iod radioactiv conţinută într-o capsulă  unică cu administrare orală produce  rezultate similare cu doza mai mare care este administrată în prezent. Au fost distruse toate celulele glandei tiroidiene rămase după intervenţia chirurgicală, cu mai puţine efecte secundare.

 

Tiroida

 

 


Cu cât erau mai mari dozele de iod radioactiv considerate necesare până acum, cu atât mai mult timp era necesar ca pacienţii să rămână izolaţi în cadrul unui spital. Timpul minim până când radiaţiile erau eliberate din organismul lor era de două zile, fără ca aceştia să poată  avea contact fizic cu familia şi prietenii. Aceste doze mari ar putea avea efecte adverse mai numeroase care să apară ulterior pe parcursul vieţii, cum ar fi prezenţa unei uscăciuni permanente a gurii şi existenţa unui risc redus de a dezvolta cancer în viitor.

Cu toate acestea, pacienţii cărora li se administrează o capsulă cu doză mai redusă de radiaţii pot fi trataţi fără a fi internaţi. Procedura este mai uşoară, mai rapidă (cu durată de ore, mai degrabă decât zile) şi pacienţii au mai puţine efecte adverse.

Glanda tiroidă produce şi eliberează hormoni. După ce este efectuată tiroidectomia, pacienţii necesită administrarea unor tablete de hormoni tiroidieni pentru tot restul vieţii. Iodul radioactiv acţionează cel mai bine atunci când pacienţii întrerup administrarea tabletelor de hormoni tiroidieni cu două până la patru săptămâni înainte, dar acest lucru duce la reacţii adverse, cum ar fi astenie, fatigabilitate şi creştere în greutate, reducerea calităţii vieţii pacienţilor şi a capacităţii de a-şi desfăşura activitatea atât la domiciliu cât  şi la locul de muncă.

O concluzie secundară a studiului HiLo este că pacienţii pot evita aceste simptome dacă continuă să ia tablete de hormoni tiroidieni şi li se administrează în acelaşi timp o injecţie cu hormon de stimulare tiroidiană (Thyrogen), chiar înainte de a lua o doză mică de iod radioactiv.

"HiLo este un studiu decisiv, care va afecta modul în care vor fi trataţi mai mulţi pacienţi cu cancer tiroidian", afirmă profesorul Allan Hackshaw, un autor principal de lucrării şi lider al studiului de la CRUK-UCL Cancer Trials Centre. "Profesioniştii din domeniul sănătăţii au aşteptat mai mult de două decenii de cercetare fiabilă pentru a demonstra că o doză mai mică de iod radioactiv poate fi utilizată în locul  dozei standard care este ridicată. Astfel pe viitor pacienţii vor putea beneficia de un tratament mai scurt şi mai sigur"

Autorul principal al studiului, Dr. Ujjal Mallick de la Spitalul Freeman, Newcastle afirmă: "Suntem încântaţi că acest studiu care priveşte cancerul tiroidian va schimba modalitatea de abordare a tratamentului acestei boli la nivel internaţional, pentru a face posibilă tratarea în condiţii mai sigure, prin reducerea riscului de a dezvolta un alt cancer ulterior în cursul vieţii şi de a avea alte efecte secundare.

Pacienţii vor avea o calitate mult mai bună a vieţii. Aceştia vor putea beneficia de un tratament  mult mai rapid, care le va perturba viaţa într-o mică măsură  şi care de asemenea va economisii banii NHS."

Kate Law, director de cercetare clinică la Cancer Research UK afirmă: "Acest studiu pivot, primul care vizează cancerul tiroidian în Marea Britanie, introduce un tratament foarte mult îmbunătăţit pentru această boală.

Posibilitatea efectuării tratamentului în ambulator înseamnă că pacienţii ar putea să meargă acasă în aceeaşi zi cu tratamentul. Doza mai mică de radiaţii şi thyrogenul îi va ajuta să îşi continue activitatea uzuală la lucru şi acasă, fără a necesita mai multe zile pentru a se recupera.

Mai mult de 2.100 de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer tiroidian anual în Marea Britanie, acesta fiind în Marea Britanie cancerul cu cea mai rapidă creştere a incidenţei. Se fac în permanenţă eforturi pentru a îmbunătăţi tratamentele obişnuite şi pentru a reduce efectele secundare ale acestui tip de cancer."





Traducere după Trial-thyroid-cancer-treatment-safer, cu acordul editorului.
Traducerea: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.