Proteina minuneImaginează-ţi că ai putea privi ceva o singură dată şi apoi ţi-ai aminti acel lucru pentru totdeauna. N-ar mai trebui să ceri indicaţii referitoare la drum niciodată. Un grup de cercetători a izolat o proteină care îmbunătăţeşte considerabil abilitatea noastră de a ne aminti ceea ce vedem.

 

 

 

 

Un grup de cercetători spanioli au publicat în prestigioasa revistă Science un material în care afirmă că s-ar putea să fi descoperit o substanţă care ar putea deveni ”potenţiatorul suprem de memorie”. Grupul studia o regiune puţin cunoscută a cortexului vizual. Ei au descoperit că dacă sporeau producţia unei proteine numite RGS-14 (prezentă în imagine) la nivelul cortexului vizual al şoarecilor, aceasta îmbunătăţea dramatic abilitatea animalelor de a-şi aminti lucrurile pe care le văzuseră.

Şoarecii cu RGS-14 suplimentar îşi puteau aminti obiecte pe care le văzuseră chiar şi în urmă cu două luni. În mod obişnuit, aceiaşi şoareci erau capabili să-şi amintească obiectele timp de aproximativ o oră.

Cercetătorii au concluzionat că această regiune a cortexului vizual, cunoscută drept stratul 6 al regiunii V2, este responsabilă pentru crearea amintirilor vizuale. Când regiunea este îndepărtată, şoarecii nu-şi mai pot aminti nimic din ceea ce văd.

Dacă această proteină îmbunătăţeşte memoria vizuală şi la oameni, implicaţiile sunt uimitoare. În lucrarea lor, cercetătorii spun că ar putea fi folosită ca  un ”potenţiator de memorie”, ceea ce pare puţin spus. Ce este deosebit de curios e faptul că această proteină acţionează doar asupra memoriei vizuale. Deci, aşa cum am menţionat mai devreme, ar fi perfectă pentru ”cartografiere”. Ar fi de asemenea folositoare pentru ingineri şi arhitecţi, care trebuie să păstreze în minte mai multe imagini în acelaşi timp. Şi ar fi şi un medicament grozav pentru detectivi şi spioni.

Ar putea fi şi o cale a dobândi memorie fotografică? De exemplu, dacă privesc o pagină scrisă, îmi voi aminti perfect cuvintele? Sau îmi voi aminti pur şi simplu cum arăta pagina?

Nu prea văd niciun dezavantaj al acestui medicament, doar dacă faptul că nu poţi uita ceea ce vezi nu-ţi cauzează probleme sau traume.

 

 

Textul este traducerea articolului: a-drug-that-could-give-you-perfect-visual-memory.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.