ArgyriaArgintul nu are efecte mortale doar asupra vârcolacilor şi vampirilor. El poate afecta şi anumiţi oameni. O boală rară, numită argyria, transformă pielea umană şi albul ochilor într-o nuanţă pală, dar clară de albastru. Iar din acest punct boala se înrăutăţeşte în timp.

 

 

 

De-a lungul istoriei, multe lucruri neplăcute au fost folosite pe post de medicamente. În secolul I d. Hr., dacă erai rugat să înghiţi pilitură de argint pentru inimă în loc să trebuiască să faci gargară cu urină sau să dormi cu organele genitale ale unui leopard sub pernă, trebuia să te consideri norocos.

În anii 1700, argintul a continuat să fie folosit în tratamente ale epilepsiei sau ale respiraţiei urât mirositoare. Era folosit chiar şi la închiderea rănilor, fiind considerat antiseptic. În anii 1700 medicii au început să folosească termenul de argyria, pentru a defini o afecţiune asociată cu ingestia de argint. La început albul ochilor devenea cenuşiu, iar apoi albastru. Continua cu albăstrirea patului unghiilor, iar apoi toată pielea devenea albastră.

În trecut oamenii înghiţeau pilitură de argint, sau chiar mărgele de argint, dar acum unii oameni ingerează argint coloidal – care este un termen sofisticat pentru fragmentele de argint suspendate într-o soluţie. Aceasta se poate comanda online şi este folosită pentru a lecui artrita sau pentru a combate infecţiile. Unii oameni chiar cumpără utilaje pentru a extrage argintul din sârmă.

 

Argyria
Un bărbat de 92 de ani cu argyria, asimptomatic.
credit: Herbert L. Fred şi Hendrik A. van Dijk, cnx.org.


Puţin argint nu are ce să strice, ceea ce nu înseamnă că pilitura de argint sau mărgelele trebuie înghiţite cu polonicul. Numai că argintul nu se dizolvă complet în corp, ci lasă săruri de argint în interiorul acestuia. Cu timpul acestea se acumulează şi decolorează tot ceea ce ating. Deşi cea mai vizibilă parte a unei persoane este pielea, argyria transformă tot corpul în albastru, chiar şi organele interne. Procesul este ireversibil. Nu există leac pentru argyria, trebuie luat în considerare că argintul este un agent de modificare al organismului. Nu există nicio modalitate prin care să se determine ce doză de argint luată şi pentru cât timp ne poate face să devenim albaştri. Dacă este prea puţin devenim gri. Dacă este prea mult poate conduce la extirparea rinichilor şi la instalarea unor tulburări convulsive.

Deşi nu există dovezi concludente că administrarea de argint coloidal ar aduce beneficii sănătăţii, iar argyria a fost depistată încă din anul 980 d. Hr., există persoane care continuă să îi facă reclamă şi să îl pună în vânzare. În general paginile de Internet sunt înţesate de avocaţi care caută să identifice cât mai multe victime ale acestei boli, pentru a-i putea da în judecată pe vânzătorii de argint coloidal. Vom vedea cine va câştiga în final.


Traducere realizată de Daniela Albu după a-rare-condition-that-turns-your-skin-blue.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.