MalarieMalaria ucide la nivel global de aproape două ori mai multe persoane decât estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform unui studiu de amploare care a cauzat multe discuţii la începutul lunii februarie. Aflaţi detalii în continuare.

 

 


Studiul susţine ideea că numărul adulţilor ce mor de malarie în Africa este cutremurător, de opt ori mai mare decât cel indicat de OMS.

Raportul nu a convins însă pe toată lumea. Experţi în malarie, membri ai unui comitet ce se întruneşte săptămâna aceasta pentru prima dată la sediul OMS din Geneva, Elveţia, pentru a discuta metode a lupta împotriva bolii, susţin că această concluzie este eronată.

Este dificil de estimat câţi oameni mor de malarie, deoarece ţările ce au această problemă sunt prea sărace pentru a efectua statistici. Pentru a se combate această problemă, noua analiză realizată de Institute for Health Metrics and Evaluation (Institutul pentru statistică medicală şi evaluare - IHME) din Seattle, Washington, a presupus utilizarea unor tehnologii inovative de modelare.

Se susţine faptul că malaria a omorât 1,2 milioane de persoane la nivel mondial în 2010, aproape dublu decât a estimat OMS. În comparaţie cu OMS, studiul de faţă a relevat de 1,3 ori mai multe morţi în cadrul copiilor cu vârstă mai mică de 5 ani din Africa şi de 1,8 ori mai multe decese în cadrul tuturor grupelor de vârstă în afara Africii.


Imunitatea adulţilor

Însă diferenţa dintre cifrele IHME şi cele OMS s-ar putea să nu fie atât de semnificativă, considerând că statisticile prezintă întotdeauna un anumit grad de incertitudine, declară Richard Cibluskis din cadrul  Global Malaria Programme al OMS şi membru al comitetului ce urmează a se întruni în această săptămână la Geneva (articolul original a fost publicat în data de 3 februarie 2012 - n.tr.). Ce este diferit în estimările IHME este numărul deceselor copiilor de peste 5 ani şi ale adulţilor din Africa, care este de 8,1 ori ori mai mare decât cel raportat de OMS.

“Am fost surprinşi de acest lucru,” declară Steve Lim de la IHME, autorul raportului. “Opinia generală este că în locurile în care apare des malaria, adulţii au suficientă imunitatea pentru a nu se îmbolnăvi grav.”

Din această cauză, susţine Lim, doctorii din aceste regiuni nu diagnostichează cum ar trebui malaria la adulţi. IHME a inclus acest lucru în analiza sa şi a descoperit multe decese în rândurile adulţilor care fuseseră înregistrate drept febră, deşi era vorba de malarie.

Cibulskis nu este de acord cu interpretarea aceasta: el susţine că studiile recente indică faptul că adulţii din Africa ce sunt diagnosticaţi cu malarie suferă de fapt în general de altceva, aşa că numerele ar putea fi mai mici decât se estimează, nu mai mari.

 

 



Modelarea datelor

Restul creşterii numărului de decese din rândul adulţilor din Africa se datorează modelării utilizate de IHME, declară Lim. Studiile deceselor datorate malariei sunt în mare parte chestionare realizate în zone restrânse, pe o durată scurtă de timp. Echipa a studiat modul în care diferiţi factori ce favorizează malaria – creşterea populaţiei, problemele cu ţânţarii, ploile, rezistenţa la medicamente şi altele – se corelează cu acele morţi, şi au creat modele statistice pentru a prezice câte decese ar trebui să aibă loc peste tot, întotdeauna, ca rezultat al acelor factori.

Diferite seturi de factori au fost utilizate pentru a crea diverse modele cu grade distincte de incertitudine, care au făcut pronosticuri diferite ale numărului de decese cauzate de malarie. S-a făcut apoi o medie pentru a obţine nişte estimări. “Am testat să vedem cum modelele bazate pe o parte din datele despre malarie prezic restul datelor din acel set,” a spus Lim, şi am utilizat modelele care au fost cele mai satisfăcătoare.

OMS utilizează modele mai simple şi ia în considerare doar creşterea populaţiei şi ţânţarii ca şi factori, susţine Lim.

Bob Snow, epidemiolog şef pe problematica malariei al centrului de cercetare din Nairobi, Kenya al Universităţii Oxford, membru şi el al comitetului ce urmează a se întruni la Geneva, este de acord că OMS subestimează numărul deceselor datorate malariei. Însă el spune că există dovezi solide că adulţii mor foarte rar de malaria în Africa, şi critică IHME pentru că aplică statisticile pe nişte date de proastă calitate, susţinând că institutul nu înţelege malaria.

“Pur şi simplu nu ştim care este numărul real,” spune el. Răspunsul la această problemă îl reprezintă o mai bună supraveghere a bolii, susţine el, ca “estimările să se bazeze pe ce ştim, nu pe ce putem modela”.


 

Textul reprezintă traducerea articolului Malaria may kill far more people than we thought, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.