Amnezie dupa sexO femeie sănătoasă de 54 de ani din zona Washington, D.C. s-a trezit într-o dimineață și și-a dat seama că nu-și putea aminti ce făcea. Știa cine e și unde se află, dar nu era capabilă să-și formeze noi amintiri. Citiţi acest articol pentru a afla curioasa poveste.

 

 

 

Există posibilitatea ca urma unei partide de amor să vă pierdeţi capacitatea de a mai stoca noi amintiri. Cauzele acestei afecţiuni ciudate nu sunt încă pe deplin înţelese, deşi unele teorii, bazate pe măsurarea parametrilor organismului în timpul actului sexual, există.

 

După o zi de confuzie și uitare, femeia a mers la Spitalul Universitar din Georgetown. Acolo ea a recunoscut că pierderile de memorie au început imediat după ce a făcut sex cu soțul ei. Pentru doctor, acesta a fost primul indiciu a ceea ce se petrecea. Pentru că această femeie nu era prima persoană care să se prezinte cu amnezie sexuală.

De fapt, sexul este doar una dintre activitățile care pot declanșa o boală rară, numită ”amnezie globală tranzitorie”. Boala are cauze necunoscute – deși există câteva teorii - și durează de obicei o perioadă scurtă. În cazul femeii din Georgetown, simptomele au început să dispară după ce a efectuat câteva teste în spital. La fel ca alți pacienți care suferă de această boală, femeia nu a avut creierul afectat, iar dificultățile au apărut mai degrabă când a fost vorba de formarea unor noi amintiri decât atunci când trebuia să-și amintească ceea ce se întâmplase înainte de a face sex.

Cazuri la fel ca cel al femeii pot să afecteze și amintirile anterioare, ceea ce poartă numele de ”amnezie retroactivă tranzitorie”. Dar indiferent ce zone ale memoriei sunt afectate, boala este doar temporară și în mare parte inofensivă (deși, în general, destul de înfricoșătoare). De asemenea, nu există cazuri documentate de amnezie globală tranzitorie care să afecteze de mai multe ori aceeași persoană.



De ce ar conduce sexul la o pierdere temporară de memorie? Teoria principală este aceea că felul în care oamenii se comportă în timpul sexului – folosind în mare parte mușchii abdominali inferiori – poate cauza o saturare temporară a creierului cu sânge neoxigenat. Stephanie Pappas scrie pe Live Science:

”Lucrul cel mai apropiat de o explicație pe care cercetătorii l-au găsit referitor la această amnezie declanșată de sex este că problema ar putea să nu înceapă în creier, ci la nivelul gâtului. Într-un studiu din ianuarie 2010 publicat de ziarul ”Stroke”, (neurologul Sebastian) Ameriso și colegii săi au efectuat niște sonograme ale gâtului pe 142 de pacienți care experimentaseră amnezie globală tranzitorie în decursul săptămânii anterioare. Ei au descoperit că 80% dintre pacienți sufereau de ceea ce numim insuficiență a valelor din vena jugulară.

Vena, aflată în partea laterală a gâtului, poartă sângele folosit de la creier înapoi către inimă. Valvele din interiorul venei împiedică sângele să curgă înapoi către cap, dar dacă acestea nu se închid suficient de bine, sângele se poate strecura.

Cel mai probabil este ca pacienții să declanșeze involuntar amnezia globală tranzitorie crescând nivelul presiunii din interiorul abdomenului. Acest lucru poartă numele de ”manevră Valsalva”, care se aseamănă cu ”apăsarea” pe care oamenii ar putea-o resimți atunci când ridică greutăți, defechează sau chiar și atunci când fac sex. Presiunea crescută sporește rezistența la sângele ce curge în jos prin vena jugulară, iar valvele defectuoase ar putea permite sângelui neoxigenat să urce din nou. Sângele slab oxigenat se ”adună” apoi în venele care irigă creierul, în special în regiunile cerebrale centrale, care sunt responsabile pentru formarea de amintiri. Rezultatul ar putea fi amnezia tranzitorie.”


Desigur, aceasta este doar o teorie. Dar un lucru e sigur: problema este mai des întâlnită la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, ceea ce dovedește că sexul devine încă și mai exploziv pe măsură ce îmbătrânești.

Poate că cea mai înfricoșătoare parte a bolii este aceea că simptomele sale simulează atacul vascular cerebral și alte probleme cu potențial letal. Deci, chiar dacă ai impresia că pierderea ta de memorie are legătură cu sexul, e o idee bună să faci o vizită doctorului pentru a te asigura că nu suferi de ceva mai grav.

Din Journal of Emergency Medicine, via Live Science.




Textul reprezintă traducerea articolului The strange case of the woman who lost her memory after sex, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.