HipnozăPoate fi folosită hipnoza în tratarea bolilor? Hipnoterapia s-a străduit să fie acceptată de către ştiinţă încă din secolul al XVIII-lea, când Franz Mesmer pretindea că poate să vindece toate tipurile de boli prin ceea ce el numea “magnetism animal”.

 

 

 

 

“Întreg domeniul este frecventat de persoane care nu cred că cercetarea privind efectele hipnozei asupra sănătăţii este necesară”, afirmă Peter Whorwell de la Universitatea  Manchester din Marea Britanie.

Whorwell şi-a dedicat mult timp din viaţa sa profesională în construirea unui set de dovezi pentru a folosi hipnoza în tratarea unei singuri boli: sindromul de  intestin iritabil. SII (sau IBS după iniţialele englezeşti) este considerat o tulburare “funcţională” - mai degrabă un termen dispreţuitor folosit atunci când un pacient prezintă anumite simptome, dar doctorii nu-şi dau seama ce este în neregulă. Whorwell a simţit că unii din  pacienţii săi care au avut aceste simptome grave şi au fost dezamăgiţi de profesia medicală, erau sinucigaşi. “Am apelat la hipnoză, deoarece tratamentul convenţional al acestor boli era groaznic”.

 

 



Whorwell le-a oferit pacienţilor un scurt tutorial despre cum funcţionează intestinul, apoi le-a cerut să-şi folosească simţurile tactile şi vizuale - senzaţia de căldură, de exemplu - pentru a-şi imagina cum intestinul lucrează normal. Se pare că a mers – SII este singura boală pentru care hipnoza este recomandată de către Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie. În ciuda acestui lucru, Whorwell încă mai are probleme să  convingă doctorii să prescrie acest tratament. “Am realizat o mulţime de studii incontestabile”, afirmă el. “Oamenii încă ezită să fie de acord cu acest lucru“.

O parte a problemei este că încă nu se ştie cu exactitate cum funcţionează hipnoza. Ceea ce este clar e că, atunci când oamenii sunt hipnotizaţi, ei pot influenţa părţi ale corpului în moduri noi. Whorwell a arătat că, sub influenţa hipnozei, unii pacienţi de SII pot reduce contracţiile intestinului lor, ceva ce nu este normal sub controlul conştient. Învelişul intern al intestinelor devine, de asemenea, mai puţin sensibil la durere.

Hipnoza probabil exploatează reţelele neuronale fiziologice într-un mod similar efectului placebo, spune Irving Kirsch de la Universitatea Hull, Marea Britanie. Bolile pe care cele două le pot vindeca sunt asemănătoare şi ambele se bazează pe sugestie şi speranţă, încrederea într-un anumit rezultat. Inconvenientul este că unele persoane nu răspund la fel de puternic la hipnoză ca altele.

Majoritatea testelor clinice care implică hipnoza sunt de o anvergură redusă, din cauza lipsei de fonduri, dar acestea sugerează că hipnoza poate ajuta la controlul durerii, al neliniştii, depresiei, tulburărilor de somn, obezităţii, astmului şi bolilor dermatologice cum ar fi psoriazisul şi verucozităţile (prezenţa negilor pe suprafaţa pielii). Găsirea unui bun hipnoterapeut poate fi dificilă, căci profesia nu este reglementată, dar autohipnoza pare că funcţionează la fel de bine. “Autohipnoza este partea cea mai importantă”, afirmă Whorwell.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Heal thyself: Self-hypnosis, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducerea: Ioana Mădălina Ilinca

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.