Mituri falseDispare mahmureala din dimineaţa de după o beţie dacă bei un păhărel? Este stimulată creşterea părului dacă îl tundem foarte scurt în mod repetat? Care sunt şansele de a te infecta cu HIV în urma unui contact sexual neprotejat? Răspunsurile, în cele ce urmează.

 

 

 

Apetitul unora de a mai bea un păhărel în dimineaţa de după un chef are două explicaţii: corpul este deshidratat, alcoolul având un puternic efect diuretic, care mai persistă încă ore întregi după terminarea beţiei. Dorinţa de a bea „păhărelul de după” ar reprezenta mai degrabă nevoia de un lichid oarecare. O altă explicaţie ar fi că mahmureala este consecinţa metanolului conţinut în cantităţi foarte mici în multe băuturi alcoolice, care prin metabolizare la aldehidă formică şi acid formic provoacă simptomele tipice mahmurelii, cum ar fi durerile de cap şi greaţa. În această situaţie, păhărelul de după şi-ar găsi rostul, deoarece etanolul (constituentul principal al băuturilor alcoolice), blochează sinteza de aldehidă formică şi acid formic (şi metanolul şi etanolul sunt metabolizate de aceeaşi enzimă, alcool-dehidrogenază, care are însă afinitate mai mare pentru etanol).

****************


Un alt mit este acela că dacă îţi razi barba, picioarele sau alte regiuni ale corpului, creşterea părului va fi stimulată. Oricine se poate rade unde vrea şi cât vrea, creşterea părului nu va fi stimulată prin aceasta, iar părul nu va creşte mai des ori mai repede. Impresia că părul creşte mai repede după ras apare din cauză că aparatul de ras taie părul în locul unde firul este cel mai gros, la baza lui. De aici impresia că el pare mai aspru şi că se face simţit mai repede.

****************


Desigur că nimeni nu ar trebui să aibă contacte sexuale neprotejate cu persoane necunoscute, tocmai pentru a evita o infecţie HIV, dar şi alte boli cu transmitere sexuală sau alte neplăceri cum ar fi o sarcină nedorită. Însă probabilitatea transmiterii HIV în cursul unui raport sexual neprotejat este de aproximativ 0,1%. Riscul de transmitere e mai mare de la bărbatul infectat la femeia neinfectată (0,05-0,15%), comparativ cu situaţia inversă (0,03-0,09%). Spre comparare, probabilitatea de infectare cu HIV după înţepătura accidentală cu un ac de seringă contaminat cu sânge este de 0,67%, iar riscul de transmitere de la o mamă infectată la copilul său, în cursul unei sarcini, este de 15-25% (acest risc scade la 5% în urma unui tratament cu zidovudină înainte de naştere, în cursul naşterii şi după naştere la copil).


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.