Una din treisprezece persoane au  picioare asemănătoare cu cele ale cimpanzeilor. Când strămoşii noștri şi-au părăsit casele arboricole, au renunţat la picioarele lor  flexibile pentru picioruşe rigide care sunt cele mai potrivite pentru mersul pe jos pe pământ. Dar, conform unui nou studiu, una din treisprezece persoane poate avea picioarele bine curbate, adaptate pentru căţărat, chiar fără să ştie.

 



Deşi picioarele cimpanzeului pot arăta destul de diferit de  picioarele omului, de fapt structurile osoase sunt similare. Dar există o mare diferenţă între ligamentele piciorului la oameni şi la cimpanzei, iar această diferenţă ghidează flexibilitatea  piciorului.

Asemeni cimpanzeilor, oamenii au articulaţii la mijlocul piciorului. Dar ligamentele noastre sunt rigide, păstrându-ne picioarele rigide. Rigiditatea piciorului nostru probabil acţionează ca o pârghie eficientă pentru a ne propulsa să mergem mai departe. Cimpanzeii au ligamentele moi, făcând picioarele lor mai flexibile pentru a se putea prinde de obiecte şi ramuri.

În cadrul noului studiu, antropologul Jeremy DeSilva de la Universitatea Boston şi terapeutul ocupaţional Simone Gill au testat flexibilitatea a 398 de persoane la nivelul mijlocului piciorului, în timp ce mergeau desculţe în jurul Muzeului de ştiinţă din Boston. Ei au filmat picioarele participanţilor de aproape şi au descoperit că 32 dintre ei (circa 8%) au avut flexibilitate la nivelul mijlocului piciorului (tarsului) caracteristică unei fisuri. Aceste persoane au prezentat, de asemenea, presiuni ridicate pe părţile laterale ale mediotarsului, în timpul mersului şi au avut picioare în mod semnificativ mai plate decât oamenii fără fisură mediotarsală.

Cei care aveau picioare asemănătoare cu ale cimpanzeilor nu ştiau că  picioarele lor erau diferite şi, de fapt, nu păreau să meargă într-un mod diferit. Dar diferenţele au fost evidente pentru cercetători, atunci când le-au analizat picioarele îndeaproape, în timp ce acestea se desfăşurau în timpul mersului.

În cadrul unui studiu care urmează să fie publicat, Robin Huw Crompton de la Universitatea din Liverpool a descoperit că persoanele cu fisuri medio-tarsale ar putea fi chiar mai des întâlnite decât sugerează lucrările lui DeSilva şi Gill, potrivit ʺNew Scientistʺ.

Comptom este de părere este posibil ca picioarele flexibile să fi fost întotdeauna o caracteristică a speciei noastre, dar DeSilva are o opinie diferită. El consideră că picioarele flexibile fac mersul pe jos mai puţin eficient. Este un aspect pe care intenţionează să-l testeze. Acest lucru ar fi fost un dezavantaj odată ce strămoşii noştri ar fi renunţat la căţărarea în copaci. Dacă este aşa, este mult mai probabil ca trăsătura să fi reapărut recent. "Părerea mea este că ne confruntăm cu o variaţie mai mare decât oricând până acum, poate deoarece pantofii au avut un impact asupra anatomiei piciorului."

Traducere de Ecaterina Pavel după 1-in-13-humans-have-chimp-like-feet

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.