Cimpanzei folositi in cercetareNIH a anunţat că va retrage toţi cimpanzeii din cercetare, mai puţin 50. Măsura vine ca urmare a unei analize din 2011 care concluzionează că cercetarea biomedicală nu mai are nevoie de cimpanzei. Să însemne această mutare finalul cercetării pe cimpanzei în SUA?

 

 


Cum alţi cimpanzei sunt încă folosiţi în laboratoare în SUA, ce înseamnă, de fapt, acest pas? Retragerea din laboratoare a acestor cimpanzei poate însemna că acestea în curând nu vor mai fi folosite în cercetare.

Pentru ce tipuri de cercetare au fost folosiţi cimpanzeii?

Pentru cercetarea vaccinurilor contra hepatitei A şi B, identificarea virusului hepatitei C, rolul sării din dietă în hipertensiunea arterială şi studiul infecţiilor de tipul HIV/SIDA. În anii ’90 şi 2000 erau folosiţi pentru experimente între 100 şi 200 de cimpanzei anual în SUA. Dar în 2010, NIH (Institutele Naţionale de Sănătate din SUA) a cerut Institutului de Medicină să analizeze folosirea cimpanzeilor în cercetare. Raportul concluziona că folosirea cimpanzeilor nu mai era necesară decât în situaţii excepţionale. NIH tocmai a anunţat că acceptă majoritatea recomandărilor unui grup de lucru creat pentru a pune în aplicare rezultatele raportului.


Ce se va întâmpla cu cimpanzeii de la NIH?

Toţi în afară de 50 dintre cei aproximativ 300 de cimpanzei din laboratoarele NIH vor fi mutaţi în adăposturi. Cimpanzeii care nu sunt retraşi vor rămâne „de gardă”, pentru situaţia în care este nevoie de ei, în condiţii care imită mediul lor natural. Grupul nu se va reproduce, aşa că pe măsură ce animalele îmbătrânesc şi mor, tot mai puţine vor fi disponibile pentru cercetare.

Texas Biomedical Research Institute, un centru de cercetare non-profit din San Antonio care are în prezent 90 de cimpanzei, a criticat decizia NIH, spunând că 50 de cimpanzei nu sunt suficienţi pentru a studia infecţii care afectează milioane de oameni şi nici pentru dezvoltarea şi testarea de noi terapii.

Este acesta sfârşitul cercetării pe maimuţe în SUA?

Nu încă. Există mai mult de 400 de cimpanzei în centrele de cercetare din SUA care nu aparţin NIH şi aceste măsuri nu se vor aplica şi în cazul lor. The Humane Society, care a organizat campanii pentru protejarea animalelor în SUA, a făcut presiuni asupra US Fish and Wildlife Service ca toate maimuţele captive să fie considerate specii pe cale de dispariţie, aşa cum cimpanzeii sălbatici sunt deja. US Fish and Wildlife Service a făcut o asemenea propunere şi, dacă va fi acceptată, cercetarea pe maimuţe ar putea avea loc doar când este în beneficiul acestora, oprindu-se toată cercetarea biomedicală pe cele 400 de maimuţe.

Ce se întâmplă cu cimpanzeii retraşi?

Vor fi mutaţi în Louisiana. Nefiind ameninţaţi de posibilitatea de a fi supuşi experimentelor, retragerea sună bine în teorie, maimuţele fiind mutate în adăposturi precum Chimp Haven din Keithville, Louisiana. Cu o suprafaţă de 200 de acri de pădure, Chimp Haven adăposteşte deja aproximativ 100 de cimpanzei retraşi din laboratoarele de cercetare. Dar Texas Biomedical Research Institute spune că retragerea va priva animalele de facilităţile medicale deosebite de care aveau parte în laboratoare. De asemenea, le va separa de îngrijitorii lor, ceea ce poate fi traumatic.

Ce se întâmplă cu cimpanzeii în restul lumii?

În afara SUA, doar Gabon mai desfăşoară cercetări pe maimuţe. În Marea Britanie nu au mai fost folosite primate mari din anii ’90. Interdicţii similare au urmat în alte ţări – Noua Zeelandă în 2000, Olanda în 2002, Suedia şi Australia în 2003.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului ape-retirement-means-chimp-research-is-on-the-way-out, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Maria Mihai

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.