Usturoi"Este adevărat că în China usturoiul este cultivat în fecale şi stropit cu urină?", sună întrebarea unui cititor. Răspunsul este că este posibil ca apa provenită din instalaţiile de canalizare să fie folosită pe post de îngrăşământ, aşa cum se întâmplă în multe părţi ale lumii.

 

 

 

Nu există totuşi nicio dovadă că usturoiul din China este fertilizat în acest mod, dar, în orice caz, acest aspect nu ridică nicio problemă. Rezidurile umane sunt la fel de eficiente pe post de îngrăşământ precum deşeurile animale. Împrăştierea apei reziduale pe câmpurile unde cresc culturile nu sună atractiv, dar reprezintă un procedeu mai sigur decât aţi putea crede. Urina este în mod normal lipsită de agenţi patogeni care pot determina apariţia unor boli, în timp ce solurile ajută la filtrarea şi îndepărtarea bacteriilor care se găsesc în fecale. De fapt, învelişul usturoiului este eficient în ceea ce priveşte împiedicarea pătrunderii în bulb. Desigur, spălarea bulbului înainte de utilizare este o idee bună, indiferent de unde provine acesta. O cufundare în apă fierbinte este o măsură de protecţie suplimentară.

Deşeurile nu sunt pur şi simplu pierderi de care trebuie să scăpăm cât mai repede posibil, ci o resursă valoroasă. Deversarea deşeurilor în râuri nu este doar o catastrofă ecologică, ci reprezintă în acelaşi timp o risipă fără sens de nutrienţi care ar putea fi folositori pentru a hrăni populaţia. O persoană produce 500 de litri de urină şi 50 kg de fecale pe an. În afară de apă şi de carbon organic, "producţia" noastră anuală conţine, în proporţii adecvate,  în jur de 10 de kilograme de compuşi de azot, fosfor şi potasiu, cei trei nutrienţi principali de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta. Populaţia lumii excretă 70 de milioane de tone de substanţe nutritive anual. Aplicat în diverse domenii, acest lucru ar putea înlocui aproape 40% din cele 176 de milioane de tone de substanţe nutritive aflate în îngrăşămintele chimice utilizate de fermierii din întreaga lume în 2011. Prelucrate şi manipulate în mod corect, carbonul organic şi substanţele nutritive din urină şi fecale fac solul mai fertil şi mai capabil să reţină umezeala. Reciclarea deşeurilor pe câmpuri ar creşte producţia de alimente şi ar face viaţa mult mai uşoară pentru fermierii săraci, care de multe ori nu îşi pot permite îngrăşământul.



Traducere de Ecaterina Pavel după is-it-true-that-garlic-in-china-is-grown-in-human-feces-and-watered-with-urine, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.