Consum de mereExistă un consens larg răspândit în ceea ce priveşte asocierea consumului regulat de fructe şi legume cu reducerea riscului de a dezvolta cancer. Dovezile provin atât din studiile de cohortă, cât şi din studii caz-control. În cele ce urmează, detalii pe această temă...

 

 

 

În cadrul unui studiu de cohortă populaţia este urmărită, iar prezenţa factorilor de risc este atestată cu ajutorul documentelor, în general acestea fiind reprezentate de chestionare. Subiecţii care în cele din urmă dezvoltă o afecţiune sunt apoi comparaţi cu cei care au rămas sănătoşi. Într-un studiu de caz-control, pacienţii care au fost diagnosticaţi cu o boală sunt comparaţi cu un grup de control urmărindu-se vârsta şi de factorii socio-economici. Din nou, prin intermediul chestionarelor, se fac încercări de a combate factorii care ar putea fi responsabili pentru apariţia bolii în cauză.

În numeroase studii de cohortă şi de caz-control, dar nu în toate, s-a dovedit faptul că un consum regulat de fructe şi legume conferă protecţie împotriva apariţiei cancerului. Datele devin chiar mai semnificative atunci când un număr de studii sunt reunite într-o  "meta-analiză."  Într-adevăr, într-o analiză a 163 studii de cohortă şi caz-control, subiecţii care au consumat o cantitate crescută de legume au avut un risc cu 25% mai redus de a dezvolta cancer la sân decât cei care au consumat o cantitate redusă de  legume. Consumul ridicat de fructe a fost asociat cu o scădere de 6% a riscului. Ar fi, desigur, interesant de cercetat care sunt fructele şi  legumele care au cel mai mare efect anticancerigen. Este posibil ca un măr pe zi să ne ajute să stăm departe de medicul oncolog? Poate. Există indicii asupra faptului că merele ar putea reprezenta o barieră în calea apariţiei şi dezvoltării cancerului.

Într-un studiu caz-control de mare amploare realizat în Italia care a înrolat 6000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi un număr egal de subiecţi sănătoşi, persoanele care au consumat una sau mai multe mere pe zi au avut un risc redus de apariţie a oricărui tip de  cancer. Desigur, nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii în acest caz, deoarece consumul de mere poate fi doar un indicator al unui stil de viaţă sănătos. Ceea ce este cu adevărat necesar este realizarea unui experiment în care participanţilor să li se administreze un produs chimic care are capacitatea de a induce cancer, iar apoi aceştia să consume diferite cantităţi de mere pentru a vedea dacă consumul de mere are într-adevăr un efect asupra dezvoltării tumorii. Evident, acest lucru nu se poate realiza la oameni, dar este posibil dacă se utilizează şobolani. Acest lucru de altfel a fost realizat.

Pentru a studia acest efect cercetătorii de la Universitatea Cornell au conceput un studiu care a cuprins cinci grupuri, fiecare a câte 30 de şobolani. Patru dintre grupuri au fost tratate cu dimethylbenzanthracen, un carcinogen puternic, iar al cincilea grup a servit drept grup de control. În cazul unuia dintre grupurile experimentale mărul nu a fost inclus în dietă, în timp ce celorlalte trei grupuri li s-a pompat în stomac echivalentul uman a unul, trei sau şase mere pe zi în fiecare zi timp de 24 săptămâni. Şobolanii care nu au fost expuşi la carcinogen nu au dezvoltat tumori. Pe de altă parte, celelalte trei grupuri au dezvoltat tumori, aşa cum era de aşteptat. Dar constatarea interesantă a fost că incidenţa tumorilor a fost proporţională cu cantitatea de mere consumate. În grupul care nu a fost tratat cu extract de mere, 71% dintre şobolani au dezvoltat tumori. Doar 60% din animalele aflate în grupul în care  s-a administrat "un măr" au prezentat tumori. În rândul grupului în care s-au administrat "trei mere" s-a înregistrat o incidenţă a tumorilor de 43%, iar în cadrul celui în care s-au administrat "şase mere" incidenţa a fost de doar 40%. Într-adevăr, în cazul şobolanilor merele au reuşit să menţină tumorile la distanţă.



Traducere de Ecaterina Pavel după apples-and-breast-cancer, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.