UrangutanUn nou studiu sugerează că cimpanzeii şi urangutanii pot trece printr-o criză a vârstei mijlocii la fel ca şi oamenii. Această descoperire este prezentată într-o lucrare nouă, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences a SUA.

 

 

 

 

În cadrul studiului s-a încercat testarea teoriei conform căreia anumite tipare ale stării mentale de-a lungul vieţii ar fi putut evolua la strămoşii comuni ai oamenilor şi primatelor.



Urangutan

Pongo pygameus (urangutan).
Credit: Malene Thyssen, via Wikipedia.


O echipă internaţională de cercetători, care-i include pe profesorul economist Andrew Oswald de la Universitatea din Warwick şi pe Dr. în psihologie Alex Weiss de la Universitatea din Edinburgh, au descoperit că, la fel ca în cazul oamenilor, buna dispoziţie (sau fericirea) cimpanzeilor şi urangutanilor evoluează după un grafic în formă de U de-a lungul vieţii, având niveluri ridicate în tinereţe, scăzute la vârsta mijlocie şi crescând din nou la vârstă înaintată.

Autorii au studiat 508 primate găzduite în grădini zoologice şi rezervaţii naturale din Statele Unite, Japonia, Canada, Australia şi Singapore. Buna dispoziţie a primatelor a fost apreciată de către proprietari, voluntari, cercetători şi îngrijitori care cunoşteau bine primatele. Fericirea lor a fost apreciată cu o serie de măsurători adaptate plecând de la modalităţile de măsurare a bunei dispoziţii utilizate la oameni.

Profesorul Oswald a explicat: „Am sperat să putem înţelege o faimoasă enigmă ştiinţifică: de ce fericirea oamenilor are o formă aproximativă de U în timpul vieţii? Am reuşit să arătăm că nu poate fi din cauza creditelor, despărţirilor, telefoanelor mobile sau oricărei alte aparaturi a vieţii moderne. Primatele au şi ele un minim pronunţat al vieţii de mijloc şi nu posedă asemenea bunuri.”

Studiul este primul de acest gen şi autorii ştiau că munca lor avea să fie probabil neconvenţională. Conform Dr. Weiss: „Pe baza tuturor similarităţilor de comportament şi de dezvoltare dintre oameni, cimpanzei şi urangutani, noi am prezis că vor exista similarităţi în ceea ce priveşte fericirea de-a lungul vieţii. Totuşi, nu poate şti nimeni la început care va fi deznodământul, aşa că este minunat atunci când rezultatele se potrivesc cu descoperirile din alte domenii.”

Echipa a avut în componenţă primatologi şi psihologi din Japonia şi Statele Unite. În lucrare, echipa a subliniat că descoperirile lor nu exclud posibilitatea ca evenimentele economice ori influenţele sociale sau culturale să contribuie parţial la explicaţia pentru evoluţia curbei bunei dispoziţii în formă de U la oameni de-a lungul vieţii. Totuşi, ei iau în calcul nevoia de a lua în considerare explicaţii care ţin de evoluţie şi biologie. Spre exemplu, indivizii care sunt satisfăcuţi în momente ale vieţii în care au mai puţine resurse să-şi îmbunătăţească căminele ar putea fi mai puţin predispuşi să întâlnească situaţii care le-ar putea dăuna lor sau familiilor.


 

Traducere realizată de Răzvan Gavrilă după Study finds great apes can experience a 'midlife crisis' similar to humans, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.