DelfinDelfinii dorm doar cu o jumătate a creierului la un moment dat şi potrivit noilor cercetări publicate în 17 octombrie în revista cu acces liber PLOS ONE, această însuşire le permite să rămână alerţi în mod constant pentru cel puţin 15 zile la rând.

 



În imagine: delfinul (femelă) SAY, care a executat sarcini continue de ecolocaţie timp de 15 zile.
Credit: Brian Branstetter

Brian Branstetter şi colegii săi de la National Marine Mammal Foundation au descoperit că delfinii pot folosi ecolocaţia cu acurateţe aproape perfectă în mod continuu până la 15 zile, identificând ţinte sau supraveghind mediul în care se află.

Cercetătorii au studiat 2 delfini, un mascul şi o femelă, şi au descoperit că ei erau capabili să facă această sarcină timp de 5 zile fără semne de oboseală. Femela delfin a executat şi alte sarcini pentru o perioadă de 15 zile. Nu a fost studiat cât de mult ar fi putut continua această stare.

Dormitul cu o singură jumătate a creierului sau somnul unihemisferic, era crezut să fi evoluat la delfini pentru a le permite să respire la suprafaţa apei chiar şi jumătate adormiţi. Această nouă cercetare sugerează că nevoia de a rămâne vigilenţi ar fi putut juca un rol în evoluţia acestui comportament legat de somn.

„Aceste animale maiestuoase sunt adevărate santinele neclintite ale mării. Necesităţile pe care viaţa din ocean le-a impus delfinilor au condus la dezvoltarea unor capacităţi incredibile, printre care şi cea de a menţine un comportament vigilent în mod continuu, poate chiar indefinit, cu ajutorul ecolocaţiei”, spune Branstetter.

Traducere după dolphins-days-fatigue de Răzvan Gavrilă, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.