Efect degenerare macula Două persoane cu degenerare maculară susţin că vederea lor s-a îmbunătăţit în cele patru luni după ce au beneficiat de implanturi cu celule pigmentare retiniene epiteliale realizate din hESCs. Tratamentele au fost sigure, fără respingerea celulelor de sistemul imunitar.

 

 

 

De asemenea, celulele nu au declanşat tumori agresive numite teratoame şi nu au fost observate inflamaţii ale ţesuturilor.

Pentru prima dată de când au fost descoperite cu 13 de ani în urmă, celule stem embrionare umane (hESCs) oferă promisiuni importante din punct de vedere medical.

 

 


Descoperite în 1998, celulele stem embrionare umane nu au reuşit anterior să-şi îndeplinească promisiunea lor medicală. Cele mai noi proceduri, efectuate de către Robert Lanza de la Advanced Cell Technology din Marlborough, Massachusetts şi colegii săi, ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru terapia cu hESC.

Una dintre femeile din studiu suferea de boala Stargardt, o formă moştenită de degenerare maculară în care celulele pigmentare se pălesc şi mor. Ea a avut celule de înlocuire fabricate din hESCs injectate într-unul din ochii ei.

Înainte de tratament ea putea să efectueze mişcările doar cu ajutorul mâinii, dar apoi vederea ei la ochiul tratat a fost îmbunătăţită suficient pentru a discerne şi mişcările degetelor. Ea putea citi, de asemenea, cinci litere pe o diagramă standard de acuitate vizuale - în prealabil nu a putut diferenţia nici o literă.

"Aceasta nu surprinde cu adevărat diferenţa care a fost realizată în viaţa ei", spune Lanza. "Ea relatează abilitatea de a vedea mai multă culoare, faptul că are un contrast  mai bun şi adaptare la întuneric a ochiului Ea a început să utilizeze calculatorul şi putea chiar citi ceasul ei. Lucruri atât de mărunte, pe care noi le avem ca atare, pot reprezenta o diferenţă imensă în calitatea vieţii oamenilor."


Impulsul de celule stem

A doua femeie înrolată în studiu, care suferea de degenerescenţă maculară legată de vârstă, a raportat, de asemenea, ameliorarea vederii. Ea a extins numărul de litere putând citi pe o diagramă a acuităţii vizuale de la 21 la 28.

Deşi modestă, ameliorarea vederii reprezintă un impuls mare pentru cercetătorii care realizează tratamente bazate pe hESCs.

De la început, acestor studii li s-au opus grupurile anti-avort, pe motiv că celulele pot fi obţinute numai prin distrugerea embrionilor umani. Prin urmare, cele mai multe progrese până în prezent cu celule stem, au fost cu celule stem adulte extrase din țesuturi precum cel adipos sau piele.

Fostul preşedinte american George W. Bush a împiedicat progresul în laboratoarele de fonduri federale din SUA, prin restricţionarea accesului cercetătorilor la hESCs în 2001. Lucrurile au fost inversate de Barack Obama în 2009, deschizând calea tratamentelor pentru a intra studii în 2010, inclusiv studiile legate de ochi, care actualmente sunt finalizate.

"Scopul acestui tratament nu este de a vindeca orbirea, ci de a încetini sau preveni instalarea acesteia", spune Lanza. Cu toate acestea, având acum dovezi că celulele stem sunt sigure, acestea ar putea fi utilizate în tratament mai devreme, în cazul în care acestea ar putea avea un impact mai mare.

Alţi cercetători au salutat evoluţiile. "În sfârşit vedem roadele cercetării hESC care intră în studiile clinice şi eu sunt extrem de fericit că acest lucru s-a întâmplat în cazul ochilor", spune Pete Coffey, de la University College din Londra, şeful unei echipe care dezvoltă mici porţiuni de celule epiteliale de pigment retinian de la celule stem embrionare pentru a trata degenerescenţa maculară legată de vârstă. "Sperăm că, vom fi capabili să introducem propriile noastre studii clinice legate de folosirea terapiei hESC în curând", spune el.

Rezultatele "ne mută mult mai aproape de viitorul medicinei regenerative pentru tulburări de vedere", spune Paul Sieving, director al US National Eye Institute din Bethesda, Maryland. El adaugă că Institutul lucrează, de asemenea, cu hESCs în vederea combaterii bolilor retiniene şi a cataractei.

 



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului blindness-eased-by-historic-stem-cell-treatment publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.