Prietene atragatoareOamenii nu sunt singura specie în cadrul căreia femelele trebuie să suporte avansuri nedorite din partea masculilor. Cercetătorii de la universităţile din Copenhaga şi Exeter au analizat felul în care alte specii se descurcă atunci când vine vorba de această problemă.

 

 



Ei au emis ipoteza că femelele îşi aleg însoţitoare mai atractive din punct de vedere sexual pentru a distrage atenţia de la ele însele – aşa e, animalele chiar îşi aleg prietene atractive pentru a-i distrage pe masculi.

Ei au testat teoria pe peşti guppy, care sunt cunoscuţi, se pare, în cercurile ştiinţifice ca prezentând niveluri ridicate de hărţuire din partea masculilor. Ei au descoperit că femelele non-receptive din punct de vedere sexual erau hărţuite mai puţin atunci când se aflu în preajma unora care erau receptive şi că cele non-receptive chiar arătau o preferinţă pentru o astfel de companie. Şi mai interesant este faptul că femelele guppy îşi alegeau prietenele cu ajutorul unor indici chemosenzoriali, aceiaşi după care se ghidau şi masculii pentru a identifica femelele receptive din punct de vedere sexual. Femelele receptive nu arătau niciun fel de preferinţă pentru însoţitoarele lor.

Deşi această lucrare oferă o posibilă perspectivă asupra evoluţiei sociabilităţii şi a relaţiei ei cu hărţuirea sexuală, precum şi asupra beneficiilor mai puţin evidente a însoţitorilor, ar trebui să fim prudenţi în a folosi această cercetare pentru a face afirmaţii generale în legătură cu alte animale – cum ar fi, să spunem, oamenii. Peştii guppy sunt foarte diferiţi de noi, aşa că haide să nu folosim asta pentru a face generalizări superficiale în legătură cu prietenii cuiva, ok?

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului A theory that explains why females like to have sexy female friends, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.