BioterorismO comisie de biosecuritate americană decide dacă o cercetare importantă privind gripa aviară H5N1 nu este prea periculoasă pentru a fi publicată. Cercetarea arată că un număr mic de mutaţii ar putea permite gripei aviare H5N1 să provoace o pandemie umană letală.

 

 

Lucrarea a fost anunţată de către New Scientist în septembrie, dar publicarea oficială a acestuia a fost amânată din cauza temerii că informaţiile ar putea fi periculoase în mâini greşite, inclusiv în cele ale altor cercetători. Virusologii susţin că publicarea lucrării este esenţială pentru a urmări H5N1 în stare naturală, care reprezintă de departe o ameninţare mult mai mare.

H5N1 omoară mai mult de jumătate din oamenii pe care îi infectează, dar nu poate fi uşor de transmis de la persoană la persoană. Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda, a raportat la o conferinţă despre gripă din Malta din septembrie că acordarea de două mutaţii la un H5N1 despre care se ştia că se adaptează la mamifere, apoi trecerea virusului modificat în mod repetat între dihori, conduce la mutaţii viitoare şi la un H5N1 la fel de letal, dar răspândit  în picăturile mici de aer. Cele cinci mutaţii implicate au fost găsite separat în H5N1 sălbatic.

Lucrarea a fost prezentată revistei Science, dar acum a fost dată Consiliului American Consultativ al Ştiinţei pentru Biosecuritate, un comitet de cercetători ce oferă sfaturi cu privire la faptul dacă o cercetare publicată „nu ar putea fi utilizată în mod abuziv pentru a produce o ameninţare biologică”. Avizul acestui comitet nu este obligatoriu, însă este influent.


 


Eroare umană

„Beneficiile publicării acestei lucrări nu depăşesc pericolele de a arăta altora cum să-l reproducă”, spune Thomas Ingelsby de la Centrul de Biosecuritate de la Universitatea din Pittsburgh, din Pennysylvania, care a avertizat de mult timp asupra riscurilor bioterorismului.

„Cineva ar putea încerca să transforme acest virus într-o armă”, spune Ingelsby, dar o ameninţare mai probabilă o reprezintă faptul că mai mulţi oameni de ştiinţă vor lucra cu virusul modificat şi astfel cresc şansele ca acesta să scape din laborator. „Greşeli mici în domeniul biosecurităţii ar putea avea consecinţe teribile la nivel mondial”, spune el.

„Potenţialul de a scăpa un virus de sub control este înfricoşător”, spune D.A. Henderson, şi el angajat la Centrul de Biosecuritate, care a condus eradicarea variolei. Dacă un virus foarte contagios, cu o rată de ucidere mai mare de 50%, scapă, „rezultatul va fi o catastrofă”, adaugă el, din cauza faptului că lumea nu va fi capabilă să facă repede un vaccin. Există un precedent, notează el: gripa uşoară H1N1 care a circulat înainte de 2009 a scăpat în 1977 dintr-un laborator din Rusia sau din China.

Echipa din Rotterdam nu va comenta în timp ce examinarea este în curs de desfăşurare, dar la conferinţa din Malta ei au zis că experimentul a fost aprobat de examinatorii olandezi şi internaţionali înainte ca acesta să înceapă şi nimeni nu a sugerat că rezultatul nu ar trebui publicat. A fost desfăşurat la echivalentul lui BSL4 - cel mai înalt nivel de biosecuritate.


Educaţie vs ereditate

Cercetătorii familiarizaţi cu munca spun că riscurile sunt exagerate. „Este mai probabil ca natura să vină cu o gripă mai periculoasă decât noi oamenii”, spune Peter Palese de la Mount Sinai Scool of Medicine din New York.

Daniel Perez de la Universitatea din Maryland din College Park spune că publicarea va oferi mai multă biosecuritate, nu mai puţină. Asta pentru că va arăta după ce mutaţii trebuie să ne uităm în natură şi va arăta de ce mai multă monitorizare este utilă. „H5N1 este scăpat de sub control”, spune el.

„Un pic de apel de trezire despre gripă nu ar face rău”, afirmă Peter Doherty de la Universitatea din Melbourne, Australia, care a câştigat premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1996 pentru munca din domeniul imunologiei virale şi care acum lucrează la studierea gripei. „În H5N1 au loc o mulţime de mutaţii şi virusologii trebuie să ştie rezultatul de la studiul dihorilor pentru a viziona aceste mutaţii”, spune el. „Ameninţarea reală a bioterorismului vine de la natura însăşi.”

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Bioterror fears could block crucial flu research, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducerea: Duceac Irina

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.