Puii si aritmeticaUnele abilități matematice sunt înnăscute - lucru demonstrat deja de Karen Wynn de la Universitatea Yale care a efectuat teste pe pui de animale nou-născuţi. Dar această calitate o au și puii de găină care au doar 3 sau 4 zile de viață. Detalii, în continuare.

 

 

Studiul a confirmat faptul că aceștia pot efectua probleme simple de matematică, adunări și scăderi de genul 1+2=3, puii având o ”simpatie” pentru cifra 3.

Chiar și cu foarte puțină experiență de viață, puii de găină pot efectua calcule aritmetice simple. Acest lucru demonstrează că abilităţile aritmetice sunt înnăscute.

Testele inventate pentru a-și susține teoria au la bază tendința păsărilor de a se aduna în grupuri (deci de a distinge cel mai mare număr din două). Primele evaluări, conduse de Rosa Rugani de la Universitatea Trento Center for Mind/Brain Sciences din Rovereto, Italia, au dovedit că puii disting numerele 2 și 3 : având de ales între trei bucățele colorate de hârtie roșie sau aceeași suprafață de hârtie, împărțită în 2 părți, păsările s-au orientat spre grămăjoara cu 3 bucăți.

Un alt tip de probe la care animalele au fost supuse, și care a fost și cel mai dificil, a testat capacitatea puilor de a face adunări și scăderi simple. Acestea au fost lăsate să vadă cum cercetătorii ascund anumite obiecte în spatele unor ecrane și cum mută o parte dintre acestea de la un ecran la altul. Pentru a determina locul în care se află cele mai multe obiecte puii au trebuit să efectueze niște calcule aritmetice simple, care au fost corecte în 75% din cazuri.

În urma acestor experimente s-a demonstrat că animalele pot ”simți” semnificația numerelor chiar din primele zile de viață, fără vreo experiență anterioară.

 

{loadposition}

 

Bibliografie: ScienceNews.org.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro