S-a anunţat că studiul Universului fierbinte şi de mare energie, precum şi căutarea undelor gravitaţionale vor reprezenta punctele centrale ale următoarelor două misiuni ştiinţifice de amploare ale ESA (European Space Agency). Ambele subiecte vor acoperi teme fundamentale din astrofizică şi cosmologie prin studiul în detaliu a unor procese care sunt cruciale pentru evoluţia la scară largă a Universului şi care stau la baza fizicii.

 

 

 

O imagine artistică a unei galaxii care elimină materie în spaţiu prin două jeturi puternice având culorile roşu/portocaliu cât şi prin intermediul unor erupţii sub forma unor curgeri indicate prin culorile gri/albastru. Ambele jeturi şi curgeri sunt provocate de gaura neagră din centrul galaxiei. Se consideră că găurile negre care stau ascunse în majoritatea centrelor galactice reprezintă una dintre cheile înţelegerii proceselor de formare a galaxiilor şi de evoluţie a acestora.
Credit: ESA/AOES Medialab

Tema ştiinţifică „Universul fierbinte şi de mare energie" a fost selectată pentru L2 - a doua misiune de anvergură din cadrul programului ştiinţific Cosmic Vision al ESA -   şi aceasta se aşteaptă să poată fi îndeplinită cu ajutorul unui telescop avansat în raze X.

Această misiune, care este prevăzută a începe în anul 2028, va căuta răspunsul la două întrebări cheie. Cum şi de ce materia obişnuită se adună în galaxii şi clusterele galactice pe care le vedem astăzi şi cum influenţează găurile negre care devin tot mai masive mediul lor înconjurător?

 

 

Găurile negre care stau ascunse în majoritatea centrelor galactice reprezintă una dintre cheile înţelegerii proceselor de formare a galaxiilor şi de evoluţie a acestora.

Misiunea L3 va studia Universul gravitaţional, căutând undele din spaţiu-timp create de obiectele cereşti ce exercită o influenţă gravitaţională foarte puternică, cum ar fi o pereche de găuri negre care fuzionează.

Prezise de teoria relativităţii generale a lui Einstein, dar încă nedetectate în mod direct, undele gravitaţionale promit să deschidă o fereastră complet nouă asupra Universului.

Planificată a începe în anul 2034, această cercetare va necesita construirea unui observator spaţial de unde gravitaţionale ceea ce reprezintă un deziderat ambiţios care va împinge mai departe limitele tehnologice actuale.

„ESA deţine un record în ceea ce priveşte dezvoltarea observatoarelor spaţiale de ultimă generaţie care au revoluţionat cunoştinţele noastre despre modul cum stelele şi galaxiile s-au născut şi au evoluat", spune Alvaro Giménez, director ştiinţific şi de explorare robotică a ESA.

„Prin urmărirea acestor două noi teme vom continua să depăşim limitele ştiinţifice şi să dezvăluim misterele Universului invizibil".

Procesul de selecţie pentru misiunile L2 şi L3 a început în martie 2013 atunci când ESA a făcut un apel către comunitatea ştiinţifică europeană pentru a sugera teme ştiinţifice viitoare care ar trebui să fie urmărite prin intermediul misiunilor de anvergură din cadrul programului Cosmic Vision.

Treizeci şi două de propuneri au fost primite şi evaluate de către o comisie ştiinţifică şi în urma unei acţiuni ample de consultare a comunităţii ştiinţifice două teme majore au fost recomandate directorul de ştiinţă şi de explorare robotică.

„Am avut o sarcină dificilă în a decide care să fie temele ştiinţifice alese dintre toate propunerile excelente pe care le-am primit, dar noi credem că misiunile pentru studiul Universului fierbinte şi de mare energie precum şi a undelor gravitaţionale vor conduce la descoperiri de cea mai mare importanţă pentru cosmologie, astrofizică şi fizică în general", spune Catherine Cesarsky, preşedinte al comitetului de analiză a propunerilor primite.

Deşi datele de început ale misiunilor L2 şi L3 sunt la mai mult de un deceniu depărtare, activităţile care pregătesc aceste misiuni vor începe foarte curând. La începutul anului 2014 vor fi solicitate propuneri pentru viitoarea generaţie de observatoare în raze X care va fi destinată misiunii L2. O procedură similară va urma la o dată ulterioară pentru misiunea L3.

„Am deschis un nou program ştiinţific pentru Europa de azi care va fi continuat în viitor şi care va confirma poziţia noastră de lideri în acest domeniu pentru următoarele două decenii, timp în care putem dezvolta şi implementa noi tehnologii pentru aceste misiuni incitante", adaugă profesorul Giménez.

Traducere de Cristian-George Podariu după esa-vision-invisible-universe cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.