Marea GalileeŢărmurile Mării Galileei, aflate în partea de nord a Israelului, adăpostesc un număr important de situri arheologice. Cu puţin timp în urmă cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit o structură antică în adâncul mării.

 

 

 

Cercetătorii au dat peste un monument în formă de con, aproximativ 230 de picioare în diametru, 39 de picioare înălţime şi cântărind aproximativ 60.000 de tone, în timp ce efectuau măsurători geofizice în partea de sud a Mării Galileei, anunţă prof. Shmulik Marco de la Departamentul de Geofizică şi Ştiinţe Planetare din cadrul Universităţii din Tel Aviv. Echipa a inclus, de asemenea, pe profesorii Zvi Ben-Avraham şi Moshe Reshef din cadrul Universităţii din Tel Aviv, precum şi pe absolventul Universităţii din Tel Aviv, Dr. Gideon Tibor, din cadrul Institutului de Cercetare pentru Oceane şi Lacuri.

 

Marea Galilee

Bolovani de bazalt care au fost găsiţi făcând parte dintr-un monument misterios sub Marea Galileei


Concluziile iniţiale indică faptul că structura a fost construită pe uscat aproximativ 6.000 ani în urmă, ulterior aceasta scufundându-se sub apă. Prof. Marco indică o caracteristică impresionantă, menţionând că pietrele, care cuprind structura, au fost probabil aduse de la mai mult de o milă distantă şi aranjate în conformitate cu un plan de construcţie specific.

Dr. Yitzhak Paz din cadrul Autorităţii pentru Antichităţi şi Universitatea Ben-Gurion spune că situl, care a fost recent detaliat în Jurnalul Internaţional de Arheologie Nautică, seamănă cu situri timpurii de înmormântare din Europa şi a fost probabil construit în epoca timpurie a bronzului. El crede ca ar putea exista o legătură cu oraşul antic din apropiere, Beit Yerah, cel mai mare şi cel mai fortificat oraş din zonă.


Structura antică descoperită de sonar

Echipa de cercetători stabilise iniţial să descopere originile aluviunilor de pietricele găsite în aceasta zonă a Mării Galileei care, cred ei, au fost depuse de către vechiul Yavniel Creek, un precursor al râului Iordan de la sud de Marea Galileei. În timp ce utilizau tehnologia sonarului pentru a cerceta fundul lacului, au observat o grămadă masivă de pietre în mijlocul bazinului, altfel neted.

Curios în legătură cu un sunet neobişnuit emis de sonarul lor, profesorul Marco s-a scufundat pentru a afla mai multe. O privire mai atentă a dezvăluit faptul ca grămada nu a fost o acumulare aleatorie de pietre ci o structura intenţionat construită, formată din pietre vulcanice numite bazalt. Deoarece cel mai apropiat depozit de piatră este la mai mult de o milă depărtare, el crede ca ele au fost aduse la sit special pentru această structură.

Pentru a estima vârsta structurii, cercetătorii au analizat acumularea de nisip din jurul bazei sale. Datorită acumulării naturale de nisip de-a lungul anilor, baza este acum între şase şi zece picioare sub fundul Mării Galileei. Luând în considerare înălţimea nisipului şi rata de acumulare, cercetătorii au dedus că monumentul este de câteva mii de ani vechime.

Căutând mai adânc

În continuare cercetătorii plănuiesc să organizeze o echipă specializată în excavări submarine pentru a afla mai multe despre originea acestei structuri, incluzând o analiză a suprafeţei pe care aceasta a fost construită. Căutarea de obiecte va ajuta la datarea cu o mai mare precizie a monumentului şi va da indicii referitoare la scopul său şi despre cei ce l-au construit. Pe lângă faptul că reprezintă un real interes pentru arheologi, rezultatele ar putea elucida, crede profesorul Marco, istoria geologică a regiunii.

„Baza structurii, care a fost odată pe pământ, este mai jos decât orice nivel al apei pe care îl ştim al Mării Galileei. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că nivelurile de apă au fost în mod constant în creştere", spune el. Deoarece Marea Galileei este o regiune activă tectonic, fundul lacului, și, prin urmare, structura, poate să se schimbe în timp. O analiză suplimentară este planificată pentru a spori înţelegerea mişcărilor tectonice din trecut, acumularea de sedimente şi schimbarea nivelurilor de apă de-a lungul istoriei.



Traducere de Cristian Podariu după mysterious-monument-beneath-sea-galilee cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.