Tăiere copaciDeşi nu la fel de şic ca în cazul cocainei sau diamantelor, industria exploatării forestiere ilegale a devenit foarte atractivă pentru organizațiile criminale în ultimul deceniu. Cea mai mare parte din defrişările pădurilor tropicale e produsă de mafie.

 

 

 

Un nou raport constată că până la 90 la sută din defrişările produse pădurilor tropicale pot fi atribuite crimei organizate, care controlează până la 30 la sută din comerțul mondial cu lemn.

Ani de zile, autoritățile de reglementare a mediului au crezut că exploatarea forestieră ilegală era în scădere în toată lumea. Dar ei căutau în locuri greșite, spune Christian Nelleman, autor al raportului din 27 septembrie al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Rapoartele de import și export nu spun tot adevărul, spune el. Atunci când autorii raportului au luat în calcul impactul tehnicilor sofisticate de ascundere de tipul celor folosite de cartelurile de droguri, ei au descoperit că ratele de exploatare forestieră ilegală au fost de fapt în creștere. Infractorii au devenit pur și simplu mai buni în a-şi ascunde urmele. Artificiile folosite de cele mai multe ori includ falsificarea de permise, hackingul bazelor de date comerciale, mituirea oficialilor, disimularea originii adevărate a lemnului și ascunderea lemnului provenit din surse ilegale în cadrul unor stocuri declarate în mod legal.

Organizațiile criminale internaționale care se implică în comerțul cu lemn aduc în acest domeniu resurse considerabile și expertiză. Ei sunt atrași atât de profiturile rezultate cât și de riscul scăzut de a fi prinşi: transportul de cherestea, spre deosebire de cel de fildeș sau de droguri, nu este ilegal.

"Ceea ce ne-a șocat este cantitatea mare de lemn care nu este trecută în inventar", spune Nelleman. În 2008, de exemplu, Indonezia a exportat în mod oficial cu 18.6 milioane de metri cubi de lemn mai mult decât în 2000. Acest lemn suplimentar părea a proveni, aparent, din plantaţii legale, dar cele mai multe dintre acestea s-au dovedit a fi false. Producătorii de lemn au tăiat pur și simplu pădurile.

Ce se poate face împotriva acestui tip de inamic? În iunie, Interpolul a stabilit un program-pilot numit Asistenţă în Aplicarea Legii pentru Păduri (LEAF). Acesta va încerca să coordoneze eforturile poliției cu cele ale serviciilor de informaţii pentru a lupta împotriva traficului ilegal de lemn la nivel internaţional.

"Se va pune mult mai mult accentul pe prinderea conducătorilor şi a mafiei din spatele lor", spune Nelleman.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului how-the-mafia-is-destroying-the-rainforests, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.