Baza NASAPublicaţia Orlando Sentinel informează că NASA vrea să construiască o staţie spaţială la 450,000 de kilometri de Pământ, într-o zonă de dincolo de orbita Lunii. Având numele ”Gateway Spacecraft“ baza ar întreţine un echipaj mic de astronauţi.

 

 

 

 

De asemenea, ar fi o etapă preliminară pentru viitoarele misiuni spre Lună, Marte sau spre alte locuri necunoscute.

Pentru a reduce cheltuielile, NASA speră să construiască nava spaţială folosind părţi rămase din Staţia Spaţială Internaţională şi componente hardware furnizate de Rusia şi Italia.



Staţia va fi plasată la EML-2 sau Punctul Lagrange 2 Pământ-Lună, aflat la 61,000 de kilometri de Lună. În acest loc, gravitațiile Pământului şi ale Lunii creează împreună un punct de echilibru, care le-ar permite inginerilor de la NASA să poziţioneze nava spaţială cu un efort minim necesar pentru a o menţine pe loc.

 



Pentru a ajunge acolo, probabil că NASA va folosi racheta Orion-SLS, a cărei construcţie se află în desfăşurare în acest moment. Dacă totul merge conform planului, racheta va avea lansarea inaugurală în 2017, iar construcţia staţiei Gateway va începe în 2019.

Sentinel scrie că această idee a fost analizată mult timp, iar conducătorul agenţiei NASA, Charlie Bolden, a făcut o vizită la Casa Albă la începutul lunii septembrie cu scopul de a obţine finanţare. Totuşi, nu se ştie cum a fost primită această propunere. Se crede că bugetul unui asemenea proiect îndrăzneţ ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari.

Alan Boyle de la NBC a observat că fostul astronaut Buzz Aldrin este de părere că aceasta este o idee pentru care a venit în sfârşit timpul.

Aldrin şi-a dorit de mult timp ca NASA să iniţieze o ”rampă de lansare plutitoare“ asemănătoare la un punct diferit de echilibru dintre Pământ şi Lună, numit  EML-1 sau L1, iar în weekendul acesta el a afirmat că platformele de la L1 şi L2, precum şi bazele de alimentare de combustibil pentru navele spaţiale ar fi nişte ”paşi intermediari“ potriviţi pentru călătoriile viitoare spre Marte sau spre alte lumi.

”Este o parte din viziunea mea spaţială unificată,“ mi-a spus acesta în timpul unei întruniri internaţionale a specialiştilor în zboruri spaţiale şi a managerilor de misiuni la Muzeul Zborului din Seattle.

În viziunea lui Aldrin, NASA derulează construirea infrastructurii necesare pentru transportul spaţial de dincolo de orbita Pământului, în timp ce dezvoltarea facilităţilor de pe suprafaţa Lunii este asigurată de către companiile comerciale. O staţie spaţială având echipaj uman localizată la EML-1 sau EML-2 ar putea fi de mare ajutor pentru direcţionarea construcţiilor robotice de locuinţe şi fabrici de pe Lună, care să fie ocupate mai târziu de oameni.

”Îndeplinirea acelor acţiuni va aduce un progres important în încrederea şi pregătirea oamenilor pentru călătorii interplanetare,“ a spus Aldrin.

Obiectivul final ar fi să avem o staţie cu echipaj uman pe satelitul marţian Phobos, direcţionând astfel roboţi să construiască facilităţi pentru viitorii locuitori permanenţi de pe Planeta Roşie. Iar apoi? ”Apoi noi ne angajăm să rămânem acolo,“ a explicat Aldrin. ”Acei oameni vor fi ca pelerinii pe Mayflower.“

În concluzie, toată această problemă se rezumă la disponibilitatea financiară, apreciază într-un mod corect Boyle. Luând în considerare că NASA a cheltuit deja 18 miliarde de dolari pe sistemul Orion, este posibil ca guvernul federal să trebuiască să fie convins cu mare efort pentru a justifica alocarea altor fonduri în timpul unei perioade economice dure – iar în acest timp, sectorul privat începe să-şi pună amprenta şi în spaţiu.

 



Traducere după nasa-wants-to-build-a-permanent-outpost-beyond-the-moon de Andreea Dogaru

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.