Pe 5 martie 2016 un alt asteroid va trece în apropierea Pământului. 2013 TX68 este estimat de biroul NEO (Near Earth Objects) al Jet Propulsion Laboratory (JPL) / NASA la 30 m în diametru. Deocamdată magnitudinea să vizuală este 25, ceea ce înseamnă că el este destul de departe, însă se apropie rapid. Pe moment, din cauza distanţei, măsurătorile optice lasă o plajă largă de posibilităţi, în sensul că asteroidul ar putea trece oriunde între 17.000 km altitudine (în stratosferă) şi respectiv 14 milioane de km (mult dincolo de orbita Lunii). El se va mai apropia de mai multe ori de Pământ secolul acesta.



Desigur, luând în calcul un potenţial risc la adresa Pământului (deocamdată exclus pentru anul acesta şi sub 1:250 pe viitor), distanţa minimă faţă de Pământ contează cel mai mult, însă importante sunt şi unghiul sub care vine/viteză relativă sau compoziţia asteroidului. Important de amintit aceste lucruri în contextul incidentului de acum câţiva ani din Rusia (de la Chelyabinsk). Atunci, când toată lumea era cu ochii pe 2012 DA14, un asteroid de 51 de m lungime, surpriza a venit din Rusia, când un alt obiect mai mic (undeva la 20 m diametru) a intrat în atmosfera producând mici pagube materiale, însă multă panică.

2013 TX68 a fost descoperit abia în octombrie 2013, în cadrul proiectului Catalina Sky Survey, sub umbrelă NASA. Târziu, cum de multe ori se întâmplă în cazul asteroizilor sau al altor obiecte care vin din spaţiu şi se intersectează relativ cu orbita Pământului.



Sunt motive obiective pentru acest lucru: pe de o parte aceste obiecte vin foarte rar în apropierea noastră, unele sunt mici şi, din cauza distanţei, greu de observat, unele vin din direcţia Soarelui, care ne obstrucţionează vizualizarea lor timpurie.

Sunt multe lucruri pe care le putem îmbunătăţi într-un domeniu care este chiar critic pentru viitorul umanităţii: biroul NEO de la JPL are un buget modest şi un personal redus, iar echipamentele de care dispun ar putea fi în mod cert îmbunătăţite.

Europa este abia la începutul unui program propriu de tip 'planetary defense' şi din păcate lucrurile avansează greu. Rusia sau China nu stau nici ele mult mai bine. Însă cel puţin există speranţe că pe viitor situaţia se va schimba.

Articol preluat de pe SpaceAlliance.ro

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.